Маляр про ветування Зеленським законопроєкту про хімічну кастрацію педофілів: Сподіваюся, що альтернативний законопроєкт тепер має шанси стати законом

Маляр про законопроєкт, який було ветовано: Він грубо порушував права людини та міжнародні зобов'язання, які брала на себе Україна
Фото: Anna Maliar / Facebook

Юристка Анна Маляр назвала правильним і грамотним рішенням вето президента Володимира Зеленського на законопроєкт про примусову хімічну кастрацію педофілів.

Юристка Анна Маляр сподівається, що після ветування президентом України Володимиром Зеленським законопроєкту про примусову хімічну кастрацію педофілів Верховна Рада зможе ухвалити альтернативний законопроєкт. Про це вона написала у Facebook 4 вересня.

"Президент Володимир Зеленський ветував закон [колишнього лідера парламентської фракції Радикальної партії Олега] Ляшка про хімічну кастрацію. Це правильне і грамотне рішення, адже зазначений закон грубо порушував права людини та міжнародні зобов'язання, які брала на себе Україна. Сподіваюся, що альтернативний законопроєкт №6607, який відповідає міжнародним стандартам, розроблений спільно вітчизняними юристами та лікарями-психіатрами й уже проголосований у першому читанні, тепер має всі шанси стати законом", – написала Маляр.

11 липня Верховна Рада ухвалила за основу й у цілому законопроєкт №6449 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітнього чи неповнолітньої особи, яка не досягла статевої зрілості". Закон, зокрема, передбачає створення Єдиного реєстру осіб, засуджених за такі злочини, і застосування до них хімічної кастрації.

Представники 15 правозахисних організацій звернулися до Зеленського із проханням ветувати закон.

19 липня тодішній спікер Верховної Ради України Андрій Парубій підписав закон і передав його на підпис президенту.

4 вересня документ повернули до парламенту із пропозиціями президента. Нардепи мають розглянути ці пропозиції або можуть подолати вето 300 голосами.

Законопроєкт №6607 ухвалили в першому читанні 11 липня 2019 року. Він передбачає впровадження напівзакритого Єдиного реєстру осіб, засуджених за сексуальне насильство над дітьми. Також він пропонує посилити відповідальність за сексуальні злочини проти дітей і запровадити хімічну кастрацію для таких злочинців.