Манафорт імовірно передавав дані про вибори у США Ахметову і Льовочкіну – ЗМІ

Телеканал повідомляє, що і Льовочкін, і Ахметов були спонсорами лобістської роботи Манафорта (на фото) в Україні
Фото: ЕРА

Український бізнесмен Рінат Ахметов і позафракційний нардеп, екс-голова Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін фігурують у справі колишнього глави виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта, повідомляє телеканал CNN. За його інформацією, українці могли одержувати дані опитувань через партнера Манафорта Костянтина Килимника.

Американський політтехнолог і колишній глава виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт імовірно передавав соціологічні дані, пов'язані з президентськими виборами у США 2016 року, українському бізнесмену Рінату Ахметову та позафракційному нардепу Сергію Льовочкіну. Про це повідомляє телеканал CNN із посиланням на джерела.

За даними інсайдерів, Ахметов і Льовочкін могли одержувати інформацію через уродженця України Костянтина Килимника  партнера Манафорта, якого у США обвинуватили в перешкоджанні правосуддю у справі політтехнолога.

Інформацію про передавання соціологічних даних Килимнику було виявлено цього тижня в матеріалах, які захист Манафорта передав до суду округу Колумбія. Адвокати невірно відформатували файл, і засекречені рядки документа стали доступними для прочитання.

І Льовочкін, і Ахметов були спонсорами лобістської роботи Манафорта в Україні, заявили на суді у справі Манафорта минулого року прокурори. Міністерство юстиції США попросило спецпрокурора Роберта Мюллера вивчити зв'язки українських бізнесменів із Манафортом у межах розслідування можливої координації Росії і штабу Трампа.

В одному з листів у серпні 2016 року Манафорт написав своєму бухгалтеру, що в листопаді 2016 року розраховував отримати $2,4 млн за роботу в Україні. Прес-секретар Манафорта підтвердив цю інформацію, але зазначив, що гроші мало бути спрямовано на покриття боргів, накопичених ще до передвиборчої кампанії Трампа.

"[Саме] Ахметов відрекомендував Манафорта лідеру партії Вікторові Януковичу (ідеться про час, коли Янукович ще був лідером Партії регіонів. – "ГОРДОН"), і вони почали багаторічне партнерство, завдяки якому Янукович здобув перемогу на президентських виборах", – зазначає CNN.

За роки роботи в Україні, як повідомляє телеканал, Манафорт заробив мільйони доларів. Під час судового розгляду прокурори повідомили, що гроші через офшорні банківські рахунки консультанту переказували зокрема Ахметов і Льовочкін.

Манафорта, який очолював передвиборчий штаб республіканця Трампа на виборах 2016 року, обвинувачують у змові проти Сполучених Штатів. Політтехнолог уклав угоду з Мюллером у вересні 2018 року. Він погодився співпрацювати з прокурорами в розслідуванні про ймовірне втручання Росії у виборчий процес у США. Політтехнолог визнав провину у змові проти США і змові з метою перешкоджання правосуддю.

Ще одну справу проти Манафорта заслуховують у штаті Вірджинія, вона переважно пов'язана з його роботою в Україні. Політтехнолога обвинувачують у наданні податковим органам неправдивих відомостей про доходи та про приховування інформації щодо офшорних рахунків. У серпні журі присяжних визнало консультанта винним за вісьмома з 18 пунктів обвинувачення. Вирок у цій справі буде оголошено 8 лютого 2019 року.

У 2000-х роках Манафорт консультував в Україні Партію регіонів, прем'єр-міністра, а згодом президента Януковича, співпрацював із холдингом Ахметова СКМ.