Манафорт дискредитував Тимошенко, щоб позбавити її підтримки адміністрації Обами – матеріали суду

Манафорт прямо заявляв, що його метою є "очорнити Тимошенко"
Фото: EPA

Американський політтехнолог Пол Манафорт, якого судять у США у справі про втручання у президентські вибори, поширював негативну інформацію про главу "Батьківщини" Юлію Тимошенко, щоб позбавити її підтримки в адміністрації президента США Барака Обами, йдеться в обвинувальному акті прокурора, який опублікував журналіст The New York Times.

В обвинувальному акті проти американського політтехнолога Пола Манафорта є інформація про його активну участь у спробах дискредитувати лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко за допомогою замовних статей у ЗМІ. Витяги з документа опублікував у своєму Twitter журналіст The New York Times Кеннет Фогель (Kenneth Vogel).

Згідно з даними акта прокурора, Манафорт у 2013 році поширював інформацію про те, що нібито Тимошенко замовила вбивство високопосадовця в Україні й підтримує антисемітизм. Замовні статті були потрібні американському політтехнологу, щоб позбавити главу "Батьківщини" підтримки з боку адміністрації президента США Барака Обами і переконати чиновників у США підтримувати президента України Віктора Януковича.

Поширюючи інформацію про Тимошенко, Манафорт підкреслював, що це треба робити, "не залишаючи відбитків пальців", у такий спосіб, щоб неможливо було відстежити його зв'язок зі статтями.

Манафорт прямо заявляв, що його метою є "очорнити Тимошенко".

"У жовтні 2012 року Манафорт організував схему з метою, як він писав в одному з листів, переконати "євреїв у команді Обами" змусити адміністрацію відмовитися від підтримки Тимошенко і підтримати Януковича. Манафорт прагнув підірвати підтримку Тимошенко з боку США, поширюючи у США історії про те, що чиновник з адміністрації Обами (який активно критикував переслідування Тимошенко Януковичем)  прихильник антисемітизму, оскільки він підтримував Тимошенко, яка зі свого боку сформувала політичний альянс з українською партією, що мала антисемітські погляди", – ідеться в тексті обвинувачення.

План Манафорта полягав у тому, щоб донести до адміністрації президента США, що якщо Обама нічого не зробить, то єврейська громада поквитається з ним під час виборів.

Пола Манафорта, який керував виборчою кампанією Дональда Трампа на виборах президента у 2016 році, з 15 червня 2018 року утримують під вартою.

14 вересня він погодився співпрацювати з прокурорами в розслідуванні про ймовірне втручання Росії у виборчий процес. Політтехнолог визнав провину у змові проти США і змові з метою перешкоджання правосуддю, йдеться в документах, переданих у суд.

Прогнозують, що судовий розгляд буде зосереджено на лобістській діяльності Манафорта. За даними обвинувачення, політтехнолог у період із 2006-го до 2017 року отримав $30 млн за консультування проросійських політиків в Україні.