Масі Найєм про облави на призовників: Дії Генштабу Міноборони – це не просто зрада. Люди почнуть тікати

Масі Найєм: Коли я йшов у армію, мене дивувало, чому люди ухиляються від мобілізації
Фото: Masi Nayyem / Facebook

Через облави на призовників кілька поколінь українців почнуть ховатися від призову до армії і мобілізації, вважає колишній боєць АТО, власник юридичної фірми Масі Найєм.

Облави на призовників в Україні шкодять іміджу Міноборони і призведуть до того, що молоді люди почнуть ховатися від мобілізації. Таку думку висловив у Facebook колишній боєць АТО, власник юридичної фірми Масі Найєм.

"Не знищуйте ставлення до армії! Спочатку – насильницьке утримання молоді у клубі Jugendhub, тепер – затримання молоді під клубом у Львові... Коли я повернувся з армії і перший раз пішов до батьків – я був гордий. Щасливий, що живий, і гордий – тому що я служив у лавах Збройних сил України. Я й понині відчуваю, що всі наші товариші – ми ніби одна родина", – написав він.

На думку юриста, дії Міноборони призведуть до того, що молоді люди будуть ховатися від мобілізації.

"Такі дії Генерального штабу Міністерства оборони України – це не просто зрада. Вони завдадуть удару по кількох поколіннях людей, які знову почнуть тікати від призову, від мобілізації. Коли я йшов в армію – мене дивувало: "Ну як і чому люди не йдуть? Чому ухиляються від мобілізації?" Так тому і ухиляються. Люди відпочивають! Вони не мають боятися виходити в мирних містах на вулиці!" – наголосив він.

Найєм зазначив, що є багато способів знайти людей, які ухиляються від мобілізації.

"Ці люди вчаться, працюють, є бази податкові, де видно, за що сплачували по коду, і може, ходять на певні курси – туди йдіть! У вас є законні інструменти, є адміністративна і кримінальна відповідальність. Але таке дно пробивати – це просто провокація проти ЗСУ! Тому, хто прийняв відповідне рішення, потрібно нести відповідальність", – заявив він.

Юрист закликав повідомити йому прізвища чиновників, які ініціювали облави на призовників.

"Хто має які-небудь зв'язки у Міноборони – прошу, дайте мені цю інформацію! Я хочу і далі пишатися тим, що був в армії. А не цуратися її дій", – підсумував він.

У ніч на 28 жовтня, за даними Найєма, до київського нічного клубу Jugendhub увірвалося кілька десятків людей у масках та зі зброєю і почало обшук, не показуючи документів. За його словами, людей вивозили до військкомату і Шевченківського управління поліції Києва.

У столичній поліції заявляли, що під час обшуку затримали 17 відвідувачів, у яких знайшли наркотики, виявили 11 малолітніх громадян та 32 осіб, які ухиляються від призову на строкову військову службу.

Представник українського омбудсмена з питань захисту прав військовослужбовців Святослав Стеценко сказав, що якщо призовна комісія оголосила в розшук призовників, їх мали право затримати і доправити до військової частини.

Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига назвав "свавіллям" рейд у клубі Jugendhub.

У Генштабі ЗСУ заявили, що 12 осіб, затриманих у ніч на 28 жовтня в київському нічному клубі Jugendhub, ухилилися від призову.

У ніч на 4 листопада проїзд Крива Липа у центрі Львова перекрили військові і перевіряли документи у чоловіків призовного віку.