Медведчук: Переговори про стабілізацію ситуації в Азовському морі тривають. Я ознайомлений із нею

Російські прикордонники почали затримувати судна в Азовському морі у квітні
Фото: ЕРА (архів)

Проблему із затриманням кораблів в Азовському морі можна було вирішити місяць тому, стверджує український політик Віктор Медведчук.

Лідер руху "Український вибір" Віктор Медведчук в інтерв'ю каналу "112 Україна", яке вийшло в ефір 25 серпня, заявив, що тривають переговори про врегулювання ситуації в Азовському морі, де російська сторона затримує іноземні кораблі.

"Я ознайомлений із цією ситуацією. Переговори про стабілізацію ситуації в Азовському морі тривають. Якщо говорити про причини, то слід згадати, що Азовське море – внутрішнє море двох держав. Це РФ і Україна. І за принципами змісту цих домовленостей перевірка суден має місце і може мати місце. Треба згадати затримання судна "Норд", ситуацію зі звільненням цих моряків, які й не під вартою, але і виїхати не можуть на територію Росії. Або згадати такий казус, який неможливо тверезо оцінити, що ці моряки можуть покинути Україну, але за українськими паспортами. А у РФ кажуть, що вони громадяни Росії і мають в'їхати в Росію за російськими паспортами. Дуже серйозний спір, я вам хочу сказати", – сказав Медведчук.

Він наголосив, що триває "дискусія, переговорний процес".

"Компроміс у тому, щоб не завищувати ставки контролю щодо судноплавства і не створювати провокаційних фактів, за яких одна сторона діє з помсти до іншої сторони. Я далі не хотів би розкривати всіх обставин, тому що ці переговори тривають. Хочу сказати, що це можна було вирішити місяць тому, але не вирішили поки що. Сподіваюся, вирішимо", сказав політик.

Російські прикордонники почали затримувати судна в Азовському морі у квітні.

У Держприкордонслужбі зазначили, що Росія має право оглядати судно у межах договору між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Договір 2003 року передбачає, що Азовське море є внутрішніми водами України і РФ, розмежовується лінією державного кордону, відповідно до угоди між сторонами. Згідно з документом, торгові судна і військові кораблі, а також інші державні судна під прапором РФ чи України, які експлуатують з некомерційною метою, користуються в Азовському морі і Керченській протоці свободою судноплавства. Угоди про розмежування моря лінією держкордону так і не було підписано.

Прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян 21 серпня заявив, що Росія затримала понад 150 іноземних суден, які прямували в українські порти в Азовському морі.