Мелітопольський суд відмовився визнавати загибель командира збитого під Луганськом Іл-76 результатом агресії РФ

Літак Іл-76 з українськими військовими на борту було збито в червні 2014 року
Фото: ЕРА

У рішенні суду, виданому вдові загиблого командира екіпажу Іл-76 Олександра Бєлого, вказано лише вступну та резолютивну частину – без мотивувальної частини, де суд аргументує своє рішення.

Мелітопольський міський районний суд відмовився визнати загибель командира транспортного літака Іл-76 Олександра Бєлого, збитого під Луганськом у червні 2014 року, результатом агресії Російської Федерації. Про це йдеться в рішенні суду від 16 квітня, отриманому вдовою Бєлого Тетяною Чимирковою, повідомляє 18 квітня УНІАН.

У рішенні суду, виданому вдові загиблого, є тільки вступна та резолютивна частини. Суддя Мелітопольського міського районного суду Юлія Горбачова пояснила, що не змогла підготувати мотивувальну частину, у якій суд аргументує своє рішення, через брак часу у зв'язку із судовим засіданням.

В.о. голови Мелітопольського міськрайсуду Тамара Міщенко пообіцяла, що повністю рішення буде опубліковано 22 квітня.

У ніч із 13-го на 14 червня 2014 року терористи підбили транспортний літак Збройних сил України, в авіакатастрофі загинуло 49 осіб, включно із 40 десантниками 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади.

Прокуратура Дніпропетровської області кваліфікувала цю подію як терористичний акт, кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи терористичної організації).

27 березня 2017 року Павлоградський суд Дніпропетровської області ухвалив вирок генералу Вікторові Назарову, який три роки тому обіймав посаду заступника начальника штабу Антитерористичної операції. Генерала засудили до семи років позбавлення волі за недбалість. У своєму останньому слові Назаров заявив, що йому особисто ніхто не доповідав про загрозу напередодні катастрофи. Також він зазначив, що літак було збито із зенітної установки, про розміщення якої він не міг знати. У вересні 2017 року розпочався розгляд апеляції генерал-майора. У січні 2018 року суд призначив повторну експертизу. Наразі генерал Назаров перебуває на волі.

У липні 2016 року колишнього ватажка терористів "ЛНР" Ігоря Плотницького, а також двох бойовиків угруповання Олександра Гурєєва та Андрія Патрушева повідомили про підозру у справі про збитий літак Іл-76. У лютому 2017 року СБУ передала справу в суд. 1 лютого 2018 року суд не зміг розглянути справу через самовідвід судді, дату нового засідання тоді не призначили.