Меркель заявила, що до реалізації Мінських угод повномасштабне співробітництво ЄС із Росією неможливе

Науседа та Меркель обмінялися думками щодо Мінських угод і транзиту російського газу
Фото: Steffen Seibert / Twitter

Проблеми реалізації домовленостей про припинення конфлікту на сході України та будівництва газопроводу "Північний потік – 2" обговорювали на перемовинах канцлерки ФРН Ангели Меркель із президентом Литви Гітанасом Науседою.

До реалізації Мінських угод повномасштабне співробітництво країн Євросоюзу з Росією неможливе. Про це 14 серпня заявила канцлерка Німеччини Ангела Меркель на пресконференції в Берліні за підсумками переговорів із президентом Литви Гітанасом Науседою. Пресконференцію транслював YouTube-канал Ihr Programm.

"Доти, доки Мінських угод не буде реалізовано, можливості для співпраці [з Росією] у нас будуть зовсім не тими, якими нам би хотілося", – сказала Меркель.

Науседа, зі свого боку, підкреслив, що Литва і Німеччина вважають за необхідне врахувати інтерес України під час будівництва газопроводу "Північний потік – 2".

"Дуже важливе питання – інтереси України під час транзиту газу через цю країну. Пані Меркель погодилася, що українські інтереси потрібно поважати", – зазначив литовський президент.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи з урегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади тощо. Поки Мінських угод не виконано.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проєкту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

12 березня 2019 року Європарламент ухвалив резолюцію, у якій визнав "Північний потік – 2" загрозою для внутрішнього ринку Європейського союзу.