Ми бачимо, як чиновників затримують. Іноді для цього навіть вертольоти використовують. Але ж потім їх просто відпускають – адвокат Козаченко

Козаченко: Ініціатива ГПУ гарна
Фото: Татьяна Козаченко / Facebook

Із боку правоохоронних органів України, зокрема й Генпрокуратури, не видно нульової толерантності до корупції, заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" адвокат, співзасновник Громадського люстраційного комітету Тетяна Козаченко.

Більшість чиновників і політиків, яких ГПУ підозрює в корупційній діяльності, уникає реального покарання, заявила виданню "ГОРДОН" адвокат, співзасновниця Громадського люстраційного комітету Тетяна Козаченко, коментуючи внесення до Верховної Ради подання на зняття депутатської недоторканності з низки нардепів.

"Ініціатива ГПУ гарна. Але це лише перший крок, після якого має бути проведено належне розслідування. Справи потрібно передавати до суду, який має визначити, чи було тією чи іншою особою здійснено які-небудь правопорушення. Подивимося, як ситуація буде розвиватися. Адже Генпрокуратура часто робить тільки перший крок, а далі нічого не відбувається. Або суспільство просто не інформують про те, що відбувається. Ми бачимо, як чиновників затримують. Іноді для цього навіть вертольоти використовують. Але ж потім їх просто відпускають. Із боку правоохоронців не видно нульової толерантності до корупції. Зокрема це стосується і Генпрокуратури", – зазначила адвокат.

На її думку, задовільною роботу Генпрокуратури поки назвати не можна.

"Можливість Верховної Ради розглянути питання зняття депутатської недоторканності з низки нардепів не менш важлива процесуально, ніж сам факт внесення подань Генпрокуратурою. Документи, які можна розглянути й ухвалити стосовно них рішення, є мертвими. І весь цей час народні депутати, які потрапили в поле зору ГПУ, будуть мати можливість покинути територію України. Тому вкрай важливі якість цих документів і процесуальний строк їхньої дії. Якщо з цими складовими все гаразд, то тільки в цьому разі можна говорити про задовільну роботу ГПУ. На жаль, поки що ми цього сказати не можемо", – підкреслила Козаченко.

ГПУ просить у Ради зняти недоторканність із таких нардепів:

  • Андрій Лозовий (фракція Радикальної партії);
  • Олесь Довгий (парламентська група "Воля народу");
  • Євген Дейдей (фракція "Народний фронт");
  • Максим Поляков (фракція "Народний фронт");
  • Борислав Розенблат (фракція Блоку Петра Порошенка);
  • Михайло Добкін (фракція Опозиційного блоку).

За словами генпрокурора Юрія Луценка, фігурантами розслідувань Генеральної прокуратури України є не лише народні депутати, але і члени Кабінету Міністрів.