Милованов про партії, які виступають проти продажу землі: Частина з цих сил отримує фінансування від "тіньового" ринку землі

Милованов: Я не переходжу на персоналії
Фото: rbc.ua

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов заявив, що серед представників політичних сил, які виступають проти продажу землі, є ті, хто контролює великі земельні площі й заробляє на цьому.

Деякі політичні партії в Україні отримують фінансування від "тіньового" ринку землі. Про це в інтерв'ю виданню "РБК-Україна" повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи правда, що партії "Батьківщина", "Опозиційна платформа – "За життя", "Національний корпус" і "Свобода", які виступають проти ринку землі, працюють на земельне лобі, Милованов сказав: "Я б не так формулював це питання. Я би сказав, що вони зацікавлені в тому, щоб був збережений статус-кво. Частина з цих сил дійсно – я не можу цього довести, але я підозрюю й у мене є певна інформація – отримує фінансування з "тіньового" ринку землі".

Він сказав, що таку інформацію отримав від спецслужб України.

"Мені дуже неприємно дивитися на людей, які на біле кажуть чорне, виходять на трибуну, а самі контролюють 50 чи 60 тис. гектарів або в оренді, або просто державної землі, яку вони контролюють через керівників державних підприємств або чиновників місцевої влади. Вони на цій землі заробляють і при цьому розповідають, як вони будуть захищати пересічного українця. Але це доводить суд, а не я тут в офісі, тому я на персоналії не переходжу", – підкреслив Милованов.

Міністр додав, що інша частина цих груп не заробляє на землі й дійсно налаштована опозиційно.

"І це вже нормальна частина демократії. Єдине, що мені тут не подобається, що тут є насилля. Інша справа, якби вони пропонували якусь альтернативу з реальними розрахунками, тоді б була розмова. Але розмова вже закінчилася. Партія "Слуга народу" відповіла на три головні запити: обмеження іноземців, обмежені концентрації угідь та фінансування для середніх фермерів", – підкреслив Милованов.

Із 2002 року в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. 20 грудня 2018 року Верховна Рада продовжила його до 2020 року.

У вересні 2019 року президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити законопроєкт про введення в країні ринку землі сільськогосподарського призначення. Уряд подав у Раду проєкт закону №2178 25 вересня, але в першому читанні 13 листопада парламент ухвалив альтернативний законопроєкт №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" авторства депутатів від "Слуги народу". Документ не підтримали парламентські фракції "Батьківщина", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Голос", а також депутатська група "За майбутнє".

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував відкриття ринку землі в Україні з 1 жовтня 2020 року. Зеленський пообіцяв, що питання про можливість продажу землі іноземцям винесуть на всеукраїнський референдум.

Президент також вважає, що в межах відкриття ринку землі в Україні потрібно встановити право володіння не більше ніж 10 тис. га для однієї людини.

17 грудня під Верховною Радою сталися сутички під час акції проти продажу землі сільськогосподарського призначення. Керівник Головного управління Нацполіції в Києві Андрій Крищенко повідомив, що група людей стала робити отвори в асфальті перфораторами, щоб установити намети, після цього правоохоронці почали розганяти мітингувальників. За його словами, частина людей провокувала поліцейських, вони кидали каміння, завдавали ударів заздалегідь заготовленими палицями. У підсумку постраждали 17 поліцейських і двоє цивільних. Загалом у сутичках брало участь приблизно 500 осіб.

17 грудня голова "Національного корпусу" і екскомандир добровольчого полку "Азов" Андрій Білецький заявив, що акція протесту проти продажу землі сільськогосподарського призначення під Радою буде безстроковою: поки "влада не почує народ".