Мінгареллі сказав, що ЄС висловить свою позицію щодо закону про антикорупційний суд за кілька днів

Мінгареллі сказав, що ЄС вивчить український закон про антикорупційний суд
Фото: EU Delegation UA / Twitter

У Європейському союзі мають намір вивчити зміну принципу апеляційного оскарження справ, які підслідні НАБУ, сказав голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.

Європейський союз висловить свою офіційну позицію щодо закону про антикорупційний суд найближчими кількома днями. Про це 14 червня заявив журналістам голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Думаю, що протягом наступних кількох днів ми висловимо офіційну позицію з нашими міжнародними партнерами", – сказав посол.

Мінгареллі підкреслив, що в ЄС, зокрема, вивчать зміну принципу апеляційного оскарження справ, які підслідні Національному антикорупційному бюро України.

"Нам тільки вчора повідомили про це положення, яке наразі обговорюється і, звісно, ми його розглянемо", – зазначив Мінгареллі.

Водночас у профільному комітеті Ради запевнили, що норма про апеляцію в законі про антикорупційний суд пройшла усі стадії узгодження. Згідно з комюніке, експерти Венеціанської комісії рекомендували, щоб справи, які будуть на розгляді на момент початку роботи Вищого антикорупційного суду, продовжували розглядати суди, де їх слухають. 21 травня комітет урахував цю рекомендацію, оскільки в іншому разі передавання справ "призвело б до перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду, враховуючи значну кількість справ, які розглядаються в судах першої та апеляційної інстанцій". У Венеціанській комісії сказали, що не мають стосунку до цієї норми.

7 червня Рада ухвалила документ у другому читанні. 11 червня президент України Петро Порошенко підписав законодавчий акт.

13 червня документ опублікувало видання Верховної Ради "Голос України". 14 червня закон набув чинності.