Міносвіти України планує оптимізувати мережу університетів

Новосад: Ми плануємо змінити механізм фінансування вищої освіти
Фото: rbc.ua

В Україні працює приблизно 300 вищих навчальних закладів, водночас контингент студентів стрімко падає останні 10 років, повідомила міністерка освіти й науки Ганна Новосад.

Міністерство освіти й науки України планує оптимізувати мережу університетів. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 11 грудня, повідомила глава відомства Ганна Новосад.

"Ми плануємо оптимізувати мережу університетів. У нас працює близько 300 вишів. Але контингент студентів маленький і до того ж стрімко падає останні 10 років. Нам не потрібна така мережа. Тому треба рухатися в напрямку об'єднання та укрупнення університетів. Також треба оптимізувати на них видатки", – сказала вона.

Новосад додала, що на вищі навчальні заклади та коледжі держава витрачає приблизно 19 млрд грн щорічно.

"Проблема поганої освіти виходить із того, що в нинішній економічній моделі наші університети не вмотивовані надавати кращу якість своїх послуг. Я узагальнюю. Є дуже різні кейси. А тому ми плануємо змінити механізм фінансування вищої освіти, який стимулюватиме не кількість, а якість. Що це означає? Нам потрібно відмовитися від ситуації, коли ми даємо університетам кількість грошей відносно кількості студентів, та перейти до ситуації, коли ми їх фінансуємо за результатами їх діяльності. Це допоможе прибрати мотивацію, коли закладу потрібно набрати якомога більше студентів та їх утримати, щоб отримати державне фінансування", – розповіла вона.

Новосад підкреслила, що нова фінансова модель не вплине на можливість студентів навчатися  на бюджеті.

"Це не означає, що буде зменшена кількість грошей. Справа в тому, що фінансування стане більш ефективним", – пояснила міністерка.