Моніторингова місія ООН зафіксувала зростання кількості нападів на співробітників ЗМІ, активістів та представників політичних партій в Україні – звіт

Моніторингова місія ООН: Напади, що стали більш відкритими, живлять нетерпимість та дискримінацію
Фото: EPA

Системна безкарність є каталізатором нападів на журналістів, активістів громадянського суспільства, адвокатів та політичних опонентів в Україні, ідеться у звіті моніторингової місії ООН із прав людини.

В Україні зберігається тенденція зазіхання на свободу ЗМІ та свободу думки і висловлювання. Про це йдеться у звіті моніторингової місії ООН із прав людини, опублікованому 17 грудня.

За звітний період із 16 серпня до 15 листопада 2018 року місія зафіксувала в Україні 59 порушень таких основних свобод, як свобода думки і самовираження, свобода мирних зібрань, свобода релігії або переконань, а також права на захист від дискримінації та права на рівний захист законом. Наголошують, що це на 31% більше, ніж за попередній звітний період (16 травня – 15 серпня 2018 року).

"Напади на журналістів, працівників ЗМІ, активістів громадянського суспільства, а також осіб, які представляють альтернативні соціальні або політичні погляди, стали все більш явними, живлячи нетерпимість та дискримінацію в Україні... Управління верховного комісара з прав людини спостерігало збереження тенденції зазіхання на свободу засобів масової інформації, а також свободу думки і висловлювання, коли відбувалися жорстокі напади й акти залякування. УВКПЛ задокументувало 24 випадки, зафіксувавши зростання кількості нападів на працівників ЗМІ, активістів громадянського суспільства та представників політичних партій. Непритягнення до відповідальності винних, які скоюють напади, заохочує порушників, призводячи до нових актів насильства", – ідеться у звіті.

У документі згадують два напади на журналістів каналу NewsOne, які сталися восени, а також надання судом доступу Генпрокуратурі до телефонів журналісток Наталії Седлецької і Крістіни Бердинських.

"4 жовтня 2018 року парламент України вирішив звернутися до Ради національної безпеки і оборони з пропозицією про застосування економічних санкцій та інших обмежувальних заходів до семи телевізійних компаній, зокрема телеканала "112 Україна" і NewsOne. УВКПЛ стурбоване тим, що такі заходи стануть втручанням у роботу ЗМІ, обмежать свободу слова та доступу до інформації і можуть зумовити самоцензуру", – додали в місії.

Окрім цього, місія нагадала про журналіста Станіслава Асєєва, якого утримують у заручниках бойовики "ДНР". У звіті підкреслюють, що місце його перебування невідоме.

"УВКПЛ, як і раніше, стурбоване тим, що системна безкарність є каталізатором нападів на журналістів, активістів громадянського суспільства, адвокатів та політичних опонентів. Такі напади, які стали більш відкритими, живлять нетерпимість та дискримінацію, створюють небезпеку придушення свободи слова і руйнування верховенства права, які є невід'ємними елементами забезпечення цілісності наступних президентських і парламентських виборів, що відбудуться у 2019 році", – ідеться в документі.

Місія закликала "забезпечити належну кваліфікацію, ефективне і своєчасне розслідування актів насильства проти груп ризику", таких як журналісти, громадські активісти, політики та інші, а також притягти до відповідальності винних "незалежно від їхньої належності до вкрай правих груп чи будь-яких інших організацій".

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко під час обговорення доповіді 17 грудня запропонував главі місії Фіоні Фрайзер майданчик союзу для дискусій щодо безпеки журналістів у рік виборів, повідомила прес-служба НСЖУ.

"Ми неодноразово наголошували на необхідності боротися з безкарністю. Поки немає ефективного розслідування, це сприяє тому, що злочинці й далі здійснюють напади", – заявив Томіленко.