МОЗ України знову звільнило Амосову з посади ректора університету імені Богомольця

У МОЗ зазначили, що Амосова почала скасовувати накази в.о. ректора Олександра Науменка

Фото: hromadske.ua

20 вересня Катерина Амосова розпочала виконання обов'язків ректора Національного медичного університету імені Богомольця, не маючи жодних повноважень для цього, заявили в Міністерстві охорони здоров'я України.

Міністерство охорони здоров'я України відновило Катерину Амосову на посаді ректора Національного медичного університету (НМУ) імені Богомольця за рішенням Печерського райсуду Києва, а потім знову її звільнило, повідомляють на сторінці відомства у Facebook.

"1 жовтня 2018 року у зв’язку із невиконанням Катериною Амосовою законних вимог Державної аудиторської служби України МОЗ України вдруге розірвало контракт із нею. Це сталося після того, як Міністерство поновило екс-керівницю закладу на посаді ректора НМУ на виконання рішення Печерського суду міста Києва", – зазначили в МОЗ.

У відомстві нагадали, що в березні 2016 року Держфінінспекція провела ревізію фінансово-господарської діяльності НМУ за період із 1 жовтня 2012-го до 1 грудня 2015 року і виявила низку грубих порушень, після чого зобов'язала керівництво вишу усунути їх. Вимоги не було виконано в повному обсязі.

"Загальна сума збитків, нанесених державі через невиконання вимог Держфінінспекції ректоркою НМУ, складає понад 3 млн грн. Станом на 1 жовтня 2018 року повністю не усунуто порушення за 12 пунктами акта ревізійної перевірки від 2 березня 2016 року – на суму близько 2 млн грн. Держаудитслужба повідомила МОЗ України, що у червні 2018 року вона звернулася до Генеральної прокуратури України щодо забезпечення кримінального провадження. Прокуратура міста Києва об’єднала два кримінальні провадження за фактом розкрадання та нецільового використання бюджетних коштів керівниками адміністрації НМУ імені Богомольця. Триває досудове розслідування", – розповіли в МОЗ.

У Міністерстві підкреслили, що 20 вересня Амосова розпочала виконання обов'язків ректора НМУ, не маючи жодних повноважень для цього.

"Відразу після винесення рішення Печерського суду вона самотужки почала генерувати "накази" про власне поновлення на посаді ректорки НМУ і про скасування усіх наказів, які видавав визнаний МОЗ України в.о. ректор Олександра Науменка", – додали у відомстві.

20 лютого 2018 року в Міністерстві охорони здоров'я України повідомили, що Амосову відсторонили від виконання обов'язків ректора Національного медичного університету імені Богомольця, оскільки вона не забезпечила проведення у виші ліцензійного іспиту для студентів-стоматологів.

1 березня Окружний адміністративний суд Києва відновив Амосову на посаді ректора, але 6 березня МОЗ знову відсторонило її.

2 квітня МОЗ достроково розірвало з Амосовою контракт. Вона оскаржила це рішення.

23 квітня МОЗ України оголосило конкурс на заміщення вакантної посади ректора НМУ.

26 квітня Печерський райсуд Києва заборонив проводити конкурс, оскільки він може "істотно ускладнити або зробити неможливим гіпотетичне рішення суду" про відновлення Амосової на роботі.

20 вересня суд відновив Амосову на посаді ректора НМУ. У МОЗ назвали це рішення суду незаконним.