МЗС Польщі назвало осквернення могили українців на горі Монастир спробою підриву відносин між країнами

Частини меморіальної таблички і рушники викинули в яму
Фото: nasze-slowo.pl

20 січня стало відомо про осквернення меморіальної таблички та рушників на могилі воїнів УПА та мирних українців на горі Монастир біля села Верхрата в Польщі. Міністерство закордонних справ Польщі висловило жаль через "провокаційний інцидент".

Провокація на могилі українців на горі Монастир біля села Верхрата в Підкарпатському воєводстві є спробою посварити Польщу з Україною. Про це міністерство закордонних справ Польщі повідомило у Twitter 21 січня.

"З огляду на останні спроби посварити народи Європи на історичному ґрунті ми бачимо чергові дії, що мають на меті поставити під сумнів добросусідські відносини, цього разу – з Україною. Ми з жалем сприймаємо черговий провокаційний інцидент на горі Монастир. Відповідні служби Польщі займуться цією ситуацією", – ідеться в повідомленні.

20 січня стало відомо, що невідомі зруйнували меморіальну табличку на місці поховання воїнів Української повстанської армії та мирних українців на горі Монастир, зірвали вишиті рушники і викинули їх у сміттєву яму. Із 2015 року це другий випадок осквернення могили.

У попередні роки в Польщі неодноразово знищували українські місця пам'яті та українські могили. Через це влітку 2017 року українська сторона відмовила польській у пошуку й ексгумації похованих в Україні поляків.

11 липня 2019 року президент Польщі Анджей Дуда закликав Україну скасувати мораторій на ексгумацію.

31 серпня після зустрічі з Дудою президент України Володимир Зеленський сказав, що готовий дати дозвіл на ексгумацію поховань поляків на українській території.

27 вересня Україна дала формальну згоду на відновлення пошуково-ексгумаційних робіт.