МЗС України заявило, що Міжнародний суд ООН має підтвердити наявність юрисдикції розглядати позов проти РФ

МЗС України надіслало зауваження у Міжнародний суд ООН
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

Україна передала в Міжнародний суд ООН письмові зауваження до заперечень РФ про відсутність у суду юрисдикції розглядати спір за позовом про порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

В Україні переконані, що Російську Федерацію притягнуть до відповідальності за порушення конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України про подання письмової заяви в Міжнародний суд ООН на заперечення РФ щодо його юрисдикції під час розгляду позову про порушення цих двох конвенцій.

Зауваження України щодо заперечень російської сторони було передано Міжнародному суду ООН у Гаазі 14 січня, повідомила прес-служба українського МЗС.

Україна забезпечила виконання всіх необхідних вимог для досудового врегулювання спору, стверджують у відомстві.

Крім того, як зазначено в заяві, більшість заперечень РФ неприйнятна на попередньому етапі розгляду справи, оскільки їх можуть розглядати під час заслуховування справи по суті. Зокрема, це стосується питання тлумачення конвенцій.

"Україна переконана, що Міжнародний суд ООН підтвердить наявність юрисдикції розглядати позов України і що Російську Федерацію у підсумку буде притягнуто до відповідальності за порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації на етапі розгляду справи по суті", – ідеться в повідомленні прес-служби МЗС.

16 січня 2017 року Україна подала позов проти РФ у Міжнародний суд ООН у Гаазі. Він пов'язаний із порушенням Москвою Конвенції ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. У Москві звернення до суду назвали таким, що "переслідує поточні політичні інтереси".

Із 6-го до 9 березня 2017 року в Гаазі відбулися попередні слухання за позовом України проти Росії. Київ вимагав засудити акти тероризму в Харкові і на Донбасі, включно зі збитим рейсом MH17, а також зобов'язати Росію виплатити компенсації, розмірів яких у позові не вказано. Крім цього, суду запропоновано притягнути до відповідальності офіційних осіб, винних, на думку позивачів, у підтримці тероризму. Другий блок претензій стосувався порушень прав кримських татар і українців із боку окупаційної влади Криму. Україна просила Міжнародний суд ООН на час розгляду справи як міру забезпечення позову заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, які погіршують ситуацію.

19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН відмовив Україні у тимчасових заходах проти Росії щодо Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Водночас суд у Гаазі погодився запровадити заходи за позовом України проти Росії для захисту національних меншин в окупованому Криму.

6 червня 2018 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що підготовлено завершений позов проти Росії за порушення двох конвенцій. Згідно з графіком процесу, який встановив суд у Гаазі, крайній термін подання контрмеморандуму Росії – 12 липня 2019 року.

12 червня Україна подала до Міжнародного суду ООН меморандум із позовом проти Росії щодо порушення двох конвенцій.

12 вересня Росія передала на розгляд суду попередні заперечення, які стосуються юрисдикції. Після одержання відповіді України суд проведе усні слухання стосовно питання своєї юрисдикції.

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявляла влітку 2018 року, що Міжнародний суд ООН буде розглядати позов проти Росії ще кілька років.