На NewsOne вважають, що учасникам блокування телеканала можна інкримінувати п'ять статей Кримінального кодексу

Телеканал NewsOne звинуватив активістів у цензурі і посяганні на свободу слова
Фото: NewsOne TV / Facebook

Неприкритий тиск на журналістів і фізичне перешкоджання роботі телеканала NewsOne з боку людей у балаклавах неприпустимі в демократичній країні. Про це йдеться в заяві мовника.

Десятки співробітників телеканала NewsOne фактично стали заручниками невідомих людей у балаклавах, які блокували під'їзд до офісу телекомпанії. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті NewsOne.

"Нормальна робота внаслідок таких дій порушена, скасовані всі інтерв'ю, гості не можуть потрапити до студії телеканала, а журналісти – виїхати по редакційних завданнях. Десятки співробітників телеканала фактично є заручниками невідомих, які відкрито заявляють, що їхньою метою є тиск на канал, цензура та припинення свободи слова. Життя і здоров'я журналістів також у небезпеці", – стверджують у телекомпанії.

Дії осіб, які блокують телеканал, є протиправним перешкоджанням журналістській діяльності та посяганням на свободу слова, ідеться у заяві.

На NewsOne уважають, що дії активістів можна кваліфікувати за п'ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози (ч. 1 ст. 129 КК);
  • порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ч. 1 ст. 161 КК);
  • перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1, 2 ст. 171 КК);
  • погроза знищення чужого майна шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом (ч. 1 ст. 195 КК);
  • публічні заклики до вчинення терористичного акту (1 ч. ст. 258-2 КК).

Канал подає збалансовані новини про всі суспільно значущі події в країні, що призводить до тиску як із боку влади, так і з боку "радикально налаштованих осіб", ідеться в прес-релізі. Такі акції є неприпустимими у демократичному суспільстві, стверджують автори заяви.

3 грудня активісти у балаклавах і камуфляжній формі почали блокування будівлі бізнес-центру на вулиці Польовій у Києві, у якому розташована студія телеканала NewsOne. Учасники акції використовували колючий дріт і пісок. Редакція NewsOne пов'язує блокування каналу з трансляцією "маршу за імпічмент", який пройшов того самого дня в українській столиці.

Активісти, які заблокували NewsOne, вимагають вибачень від власника каналу, позафракційного народного депутата Євгенія Мураєва "перед героями Небесної сотні". 29 листопада в ефірі програми "Український формат" на NewsOne Мураєв назвав Євромайдан державним переворотом

4 грудня глава МВС України Арсен Аваков закликав активістів припинити блокування телеканала і додав, що поліція дасть відповідну оцінку подіям.

Президент України Петро Порошенко засудив дії з блокування телеканала NewsOne.

В ОБСЄ висловили стурбованість у зв'язку з блокуванням телекомпанії.