На засіданні ОБСЄ глава МЗС Канади Фріланд звернулася до Лаврова російською мовою

Зустріч глав МЗС країн – членів ОБСЄ почалася сьогодні в Мілані
Фото: U. S. Mission to OSCE / Twitter

Під час міністерської зустрічі ОБСЄ сьогодні в Мілані на захист України у конфлікті в районі Керченської протоки виступили високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні та міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд. Остання, звертаючись до російського колеги Сергія Лаврова, заявила про засудження дій Росії.

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд під час виступу на міністерському засіданні ОБСЄ в Мілані звернулася до свого колеги з РФ Сергія Лаврова російською мовою. Відео засідання транслюють на сайті ОБСЄ.

Говорячи про захоплення російськими силовиками українських моряків в районі Керченської протоки, вона заявила: "Сергію Вікторовичу, я маю вам прямо сказати". Після цього Фріланд продовжила свою промову англійською.

Вона говорила про те, що Канада засуджує дії Росії, які порушують вільне судноплавство в Азовському морі і в районі Керченської протоки.

Підтримала Україну в цьому питанні й високий представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні. Вона закликала обидві сторони до стриманості і звернулася до РФ із вимогою звільнити затримані кораблі та українських моряків "без умов і без зволікання".

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Із 24 захоплених у полон українців троє дістали поранення. ФСБ відкрила проти українських військових кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу РФ про незаконне перетинання державного кордону.

26 листопада Верховна Рада підтримала указ президента України Петра Порошенка про введення воєнного стану в 10 областях на 30 діб. Воєнний стан запровадили в Україні з 14.00 26 листопада до 14.00 26 грудня 2018 року.

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО та ОБСЄ.

Сьогодні в Мілані відкрили засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ. Захід триватиме два дні.