НАБУ розслідує передання українського трубопроводу російській "Транснафті"

У 2015 році "Транснафта" заявила про продаж "Прикарпатзахідтранс" швейцарській компанії, яку пов'язують з оточенням Медведчука
Фото: womenmag.ru

Детективи НАБУ вивчають рішення судді Господарського суду Рівненської області Ярослави Гудзенко, яка передала 1433 км нафтопродуктопроводів "Самара – Західний напрямок" і "Грозний – Армавір – Трудова" дочірньому підприємству російської компанії "Транснафтопродукт".

Суд дав доступ детективам Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) до оригіналів матеріалів справи про визнання права власності на частини нафтопродуктопроводів "Самара – Західний напрямок" і "Грозний – Армавір – Трудова", яку розглядав Господарський суд Рівненської області. Про це пише "Судовий репортер" із посиланням на постанову Солом'янського суду.

Трубопроводи було побудовано за часів СРСР, вони були в загальносоюзній власності. Після проголошення незалежності 1433 км трубопроводів мали перейти у власність держави Україна. Посадові особи дочірнього підприємства "Прикарпатзахідтранс" російської акціонерної компанії "Транснафтопродукт" трубопровід у власність України не передали. Станом на 1 листопада 1992 року вартість майна було оцінено у $8,18 млн.

У 2011 році Господарський суд Рівненської області задовольнив позов заступника генерального прокурора і визнав право власності на трубопроводи за державою Україна. Апеляційний і Вищий господарський суди підтвердили ці рішення у 2014-му і 2015 роках.

Однак 21 квітня 2015 суддя Господарського суду Рівненської області Ярослава Гудзенко за одне засідання за заявою "Прикарпатзахідтранс" скасувала попередні рішення судів з огляду на нововиявлені обставини.

Заяву "Прикарпатзахідтранс" було підтверджено двома актами на списання, виданими ВАТ "Південно-Кавказький Транснафтопродукт" у 2002 році, а також листами від заступника міністра палива та енергетики Російської Федерації, ВАТ "Південно-Кавказький Транснафтопродукт" і представництва Міністерства оборони, датованими 1998-м і 1997 роками. Наголошують, що ці докази суд не міг прийняти як нові.

У НАБУ вважають, що Гудзенко зловжила службовим становищем, умисно ухваливши рішення на користь "Прикарпатзахідтранс".

Як пишуть "Наші гроші", у 2015 році "Транснафта" заявила про продаж "Прикарпатзахідтранс" швейцарській Industry Trading Company SA. Її власник, німець Анатолій Шеффер, за даними видання, пов'язаний з оточенням українського політика Віктора Медведчука.

Міністерство оборони України допомогло запустити нафтопровід, викупивши звідти старе дизельне пальне, щоб власники трубопроводу змогли качати з нього нове з Росії. Постачаннями трубопровідного дизельного пального з Росії також займається компанія, яку пов'язують з оточенням Медведчука, пишуть "Наші гроші".

У червні 2018 року депутат Верховної Ради від "Батьківщини" Ігор Луценко повідомив, що Верховний Суд України ухвалив рішення про виведення української ділянки магістральних трубопроводів із державної власності та її передання у користування російським комерційним структурам і компаніям, афільованим із Медведчуком.