НАБУ вручило першу підозру у кримінальному провадженні за результатами аналізу електронних декларацій

НАБУ розслідує 61 кримінальне провадження, відкрите за результатами аналізу декларацій
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

Колишнього голову одного з міських судів Луганської області підозрюють у незаконному збагаченні й декларуванні недостовірної інформації.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) 19 липня вручили повідомлення про підозру колишньому голові одного з міськсудів Луганської області. Про це повідомила прес-служба НАБУ.

Колишнього суддю підозрюють у незаконному збагаченні й декларуванні недостовірної інформації (ст. 366-1 і ст. 368-2 Кримінального кодексу України).

"За версією слідства, суддя у відставці не вніс до електронних декларацій за 2015–2016 роки відомості про транспортні засоби та об'єкти нерухомості, які перебувають у нього в користуванні, а також про майно, що перебуває у власності та користуванні його колишньої дружини, на загальну суму понад 10 млн грн. Варто задзначити, що подружжя розірвало шлюб ще у 2011 році, але і в подальшому проживало однією сім'єю", – ідеться в повідомленні.

У бюро наголосили, що це перше повідомлення про підозру серед усіх кримінальних проваджень, які НАБУ і САП розслідують на підставі аналізу електронних декларацій.

Станом на 30 червня НАБУ розслідує 61 кримінальне провадження, відкрите за результатами аналізу декларацій.

Уведення електронного декларування було однією з вимог Європейського союзу для реалізації безвізового режиму з Україною. 30 жовтня 2016 року завершилося подання е-декларацій українськими чиновниками за 2015 рік.

1 січня 2017 року розпочався другий етап подавання е-декларацій. Відповідно до п. 1 ст. 45 закону "Про протидію корупції", особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, мали подати електронні декларації за 2016 рік до 1 квітня.