Найєм: Керівництво НАЗК намагається незаконно звільнити мінімум двох співробітників, які оприлюднили факти правопорушень

Найєм повідомив, що шукає юридичний механізм, щоб не допустити скорочення співробітника НАЗК, який дав свідчення
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

За словами нардепа від БПП Мустафи Найєма, НАЗК намагається заднім числом звільнити співробітника, який перебуває на лікуванні, і скоротити ще одного, розформувавши відповідний підрозділ.

Нацагентство з питань запобігання корупції більше ніж тиждень не відповідає на депутатський запит про причини звільнення екс-директора департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя чиновників Ганни Соломатіної, яка викрила факти корупції в НАЗК. Про це повідомив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм у Facebook.

Нардеп додав, що за його даними, у НАЗК намагаються звільнити двох співробітників, які повідомили про зловживання в агентстві.

"Керівництво НАЗК намагається незаконно звільнити як мінімум двох співробітників, які оприлюднили факти правопорушень у держагентстві. Одного хочуть звільнити заднім числом, поки він перебуває на лікуванні; другого – скоротити, розформувавши відповідний підрозділ", – написав він.

Найєм зазначив, що "шукає юридичний механізм, щоб не допустити скорочення" співробітника НАЗК, і чекає відповіді про причини звільнення Соломатіної.

14 листопада Соломатіна заявила, що НАЗК фальсифікує результати перевірок електронних декларацій. За словами чиновниці, їй і двом її колегам пропонували, щоб рішення агентства спочатку розглядали в Адміністрації Президента України.

У НАЗК заявили, що Соломатіна – уже колишня співробітниця відомства і поширює недостовірну інформацію.

15 листопада Соломатіна розповіла, що "куратором НАЗК" є перший заступник керівника Головного департаменту стратегічного планування та оперативного забезпечення АП Олексій Горащенков. Він нібито давав указівки працівникам агентства через додаток WhatsApp.

Горащенков спростував заяви Соломатіної.

У НАБУ почали досудове розслідування за фактом можливого вчинення посадовими особами НАЗК дій щодо одержання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах. 17 листопада справу передали Службі безпеки України.

Соломатіна просила НАБУ про охорону. Чиновниця заявляла, що її охороняло п'ять осіб. За словами Соломатіної, "погроз не було", але вона боїться за своє життя і не хоче, щоб на неї у якийсь спосіб тиснули. 27 листопада НАБУ зняло охорону із Соломатіної.