Нардеп Дейдей просить суд заборонити Гладковському виїжджати за кордон на ПМП

Гладковського підозрюють у розкраданні в оборонному секторі України
Фото: president.gov.ua

Народний депутат від "Народного фронту" Євген Дейдей просить суд зобов'язати Службу безпеки України обмежити право колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського, який фігурує у справі про розкрадання в оборонному секторі України, виїжджати на постійне місце проживання за кордон строком на п'ять років.

Народний депутат від "Народного фронту" Євген Дейдей просить Окружний адміністративний суд Києва зобов'язати Службу безпеки України заборонити колишньому першому заступнику секретаря Ради національної безпеки і оборони Олегові Гладковському виїжджати в іноземну державу на постійне місце проживання. Про це 25 квітня повідомила прес-служба суду.

"Зокрема, позивач просить суд визнати протиправною бездіяльність Служби безпеки, що полягає у невжитті відносно Олега Гладковського заходів тимчасового обмеження у праві виїзду на постійне місце проживання до іноземної держави після його звільнення з посади першого заступника секретаря РНБО. Водночас позивач просить зобов’язати СБУ в передбаченому законом порядку запровадити щодо нього заходи тимчасового обмеження у праві виїзду на постійне місце проживання  строком на п′ять років, тобто до 4 березня 2024 року, а також подати до Держприкордонслужби відповідне доручення", – розповіли у прес-службі.

Окрім цього, Дейдей просить заборонити адміністрації Державної прикордонної служби здійснювати будь-які дії або бездіяльність, пов'язані з пропуском через державний кордон Гладковського до закінчення застосування до нього п'ятирічного обмеження виїзду.

"Наразі судом розглядається питання про відкриття провадження за даним адміністративним позовом", – повідомили у прес-службі.

У лютому – березні 2019 року програма "Наші гроші" опублікувала серію матеріалів про розкрадання в оборонному секторі України. За даними журналістів, фігуранти схеми заробили щонайменше 250 млн грн під час війни на Донбасі. Журналісти стверджують, що учасники групи за допомогою фірм-прокладок скуповували контрабандою вживані запчастини до військової техніки в Росії й у два – чотири рази дорожче перепродували їх заводам "Укроборонпрому".

Згідно з розслідуванням, у схемі брали участь, зокрема, нинішній глава "Укроборонпрому" Павло Букін, Олег Гладковський та його син Ігор.

1 березня Гладковський публічно відкинув обвинувачення на свою адресу. 3 березня він заявив, що причетність його сина Ігоря до справи про зловживання у сфері оборони штучно складена "з брехливих провокаційних фактів", а сам Ігор Гладковський співпрацює зі слідством.

4 березня президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського.

7 березня голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник повідомив, що його відомство відкрило два кримінальні провадження на підставі матеріалів журналістського розслідування програми "Наші гроші", а також провело приблизно 20 обшуків, зокрема за місцем проживання Гладковських. За словами Ситника, у розслідуваннях фігурують 10 підприємств, які входять у структуру "Укроборонпрому". Збитки становлять майже 1 млрд грн.

11 квітня в НАБУ заявили, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура "фактично саботує" розслідування корупції в оборонпромі, розпочате за матеріалами "Наших грошей", і наказала видалити з матеріалів справи прізвище Гладковського. У САП відкинули звинувачення.