До постачань запчастин із Росії для військової техніки залучені українські спецслужби – Гладковський

Гладковський: Для нас головне, щоб відремонтовані і модернізовані танки виконували бойове завдання
Фото: rnbo.gov.ua

Фігурант розслідування про махінації в українському оборонному комплексі, відсторонений від посади перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський визнав, що низку деталей для ремонту військової техніки завозять із РФ.

Багато комплектування до зброї та військової техніки дуже складно виробляти в Україні, тому їх часто завозять із країни-виробника, Росії, за сприяння українських спецслужб. Про це усунений від посади перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Олег Гладковський заявив 27 лютого в ефірі телеканала ZIK.

"Під час моєї роботи головою міжвідомчої комісії оборонно-промислового комплексу, коли ми відпрацьовували стратегію імпортозаміщення, з'ясувалося, що, на жаль, багато комплектуючих неможливо виробляти, бо це настільки складно технологічно. І я дійсно підтверджую, що частину ми завозимо звідти, де вони виробляються", – визнав Гладковський.

Чиновник стверджує, що не може розкривати всіх деталей, оскільки до постачання запчастин мають стосунок українські спецслужби.

"Це є дуже складним завданням, у яке залучені і наші спецслужби... Скажу, що люди виконують досить важливу місію, вона іноді навіть ставить під загрозу їхні життя. Тому я повністю підтверджую, що для нас головне, щоб ті танки, які були відремонтовані та модернізовані, стріляли і виконували бойове завдання", – зазначив Гладковський.

25 лютого програма "Наші гроші" опублікувала розслідування, у якому, зокрема, ішлося, що заступник секретаря РНБО Олег Гладковський і його син Ігор причетні до постачання контрабандних російських деталей для військової техніки. Державні оборонні підприємства "Укроборонпрому" купували ці деталі у фірм-прокладок за цінами, завищеними в кілька разів, ішлося у програмі.

26 лютого народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко заявила, що Гладковський-старший і "Укроборонпром" планують подати в суд на журналістів.

На час проведення розслідування Олег Гладковський зняв із себе обов'язки першого заступника секретаря РНБО, президент України Петро Порошенко підтримав його усунення і висунув вимогу до правоохоронних органів терміново перевірити інформацію, викладену у програмі.

За словами генпрокурора Юрія Луценка, журналістське розслідування з'явилося тоді, коли розслідування махінацій в оборонній галузі було "на фінішній прямій". Імовірна сума збитків становить 22 млн грн, заявив Луценко.