Нардеп Іванісов, якого, імовірно, було засуджено за зґвалтування, не має наміру здавати мандат

Інформація про ймовірну судимість Іванісова з'явилася у ЗМІ в листопаді 2019 року
Фото: Слуга народу - Іванісов Роман - Округ 153 / Facebook

Позафракційний нардеп Роман Іванісов сказав, що "нікого не вводив в оману" і "не коментує фейки" на запитання про свою можливу судимість та неправдиву інформацію про вищу освіту.

Позафракційний народний депутат України Роман Іванісов, якого, імовірно, було засуджено за зґвалтування, 17 січня у коментарі "Радіо Свобода" заявив, що не має наміру здавати мандат.

"Не збираюся. А чому я повинен його складати? Я нікого в оману не вводив ", – сказав він.

Іванісов додав, що "не коментує фейки".

Журналістка зазначила, що в університеті, який у своїй біографії вказував Іванісов, повідомили, що він там не навчався.

"Це все – фейк. Я вам кажу: приїдуть фахівці, яких я залучив, і ви все дізнаєтеся", – сказав він.

Іванісов додав, що все це – "замовна інформація", і він дасть інтерв'ю, але пізніше.

Відео: Радіо Свобода Україна / YouTube

19 листопада 2019 року у ЗМІ з'явилася інформація, що Іванісова було засуджено за зґвалтування. Нардеп оприлюднив довідку про відсутність судимості, в якій написано: "Незнятої або непогашеної судимості не має". Порядок зняття та погашення судимості передбачено статтями 89 і 90 Кримінального кодексу України.

20 листопада генеральний прокурор України Руслан Рябошапка заявив, що Іванісова було засуджено за зґвалтування, але його судимість погашена. Пізніше в Генпрокуратурі повідомили, що ця інформація не підтверджена, перевірка триває. 21 листопада колишній заступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов оприлюднив копію вироку народному депутату. Іванісова засудили за скоєння злочинів, передбачених ст. 17, ч. 3 ст. 117 Кримінального кодексу України 1960 року (спроба зґвалтування, скоєного групою осіб); ч. 2 ст. 118 КК України 1960 року (задоволення статевої пристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства, вчинене групою осіб).

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявляв, що політсила подала офіційні запити в правоохоронні органи щодо ймовірної судимості Іванісова. Він говорив, що у фракції чинитимуть "психологічний тиск" на Іванісова, щоб він склав депутатський мандат, якщо інформація про злочин підтвердиться.

2 грудня нардепа виключили з фракції.

15 січня 2020 року Іванісов вийшов на роботу. Арахамія сказав, що юридичного механізму для примусу нардепа до складення мандата немає.

Іванісов переміг на виборах у Верховну Раду в 2019 році в окрузі №153 у Рівненській області, є членом комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики.