Нацрада із ТБ заборонила трансляцію на території України ще трьох російських телеканалів

Ще три канали із РФ заборонено до показу на території України
Фото: depositphotos.com

Українські провайдери більше не мають права ретранслювати російські канали "Зоопарк", "Топшоп ТВ" і "Еврокино", ідеться в рішенні Нацради. За канали безуспішно намагався заступитися нардеп Нестор Шуфрич.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України 27 лютого виключила з переліку іноземних програм, дозволених для ретрансляції на території України, три російські телеканали – "Зоопарк", "Топшоп ТВ" і "Еврокино". Про це повідомив сайт Нацради.

Відповідні рішення члени Національної ради підтримали одноголосно.

Країною – правовласником усіх трьох каналів є Російська Федерація, ліцензії на їх транслювання видав Роскомнагляд, мова проведення програм – російська, ідеться в повідомленні.

Члени ради послалися на рішення РНБО від 2015 року, яке доручає припинити інформаційну агресію РФ із використанням ЗМІ, і доктрину інформаційної безпеки України, затверджену указом президента у 2017 році. Згідно з цими документами, Нацрада бере участь у забезпеченні захисту українського інформаційного простору від пропагандистської аудіовізуальної та друкованої продукції держави-агресора.

Як інформує "Детектор медіа", за російські канали заступився голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич ("Опозиційна платформа – За життя"). Він запитав, чому протягом п'яти років ці канали вважали нормальними, а зараз їх забороняють, і зауважив, що на каналі "Еврокино" немає жодного російського фільму.

Член Нацради Сергій Костинський відповів, що Нацраді довелося довго вивчати питання відповідності нормам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і вимогам українського законодавства, оскільки загалом в Україні до початку війни транслювали понад 80 телеканалів із РФ. Перше рішення про заборону пропагандистського мовлення каналів країни-агресора ухвалив суд у Києві 25 березня 2014 року.