"Не "антиколомойський" закон, а "антиукраїнський". Коломойський прокоментував "банківський" законопроєкт і 16 тис. поправок до нього

Коломойський про намір уряду ухвалити "банківський" законопроєкт: Люди вибрали свій шлях, це шлях у нікуди, що показав досвід попередників
Фото: radiosvoboda.org

За словами колишнього топакціонера "ПриватБанку" Ігоря Коломойського, нардепи, які подали тисячі правок до законопроєкту про заборону повернення націоналізованих банків колишнім власникам, зробили це, симпатизуючи Україні.

Підприємець, колишній топакціонер "ПриватБанку" Ігор Коломойський в інтерв'ю НВ 7 квітня назвав антиукраїнським ухвалений у першому читанні законопроєкт №2571-д про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності.

Цей документ у ЗМІ називають "антиколомойським", оскільки він блокує можливість повернення бізнесмену прав на володіння "ПриватБанком".

"Я б назвав цей закон не "антиколомойським", а антиукраїнським. Торгівля суверенітетом і Конституцією за 30 срібняків, правда, дуже дорогих", – прокоментував Коломойський.

Він заявив, що "нікого не просив" подавати тисячі правок до законопроєкту, але вважає, що нардепи, які зробили це, "симпатизують Україні".

На запитання, чи спілкувався він із президентом Володимиром Зеленським стосовно проєкту закону №2571-д, бізнесмен відповів негативно.

загалі не обговорював. Люди вибрали свій шлях, це шлях у нікуди, що показав досвід попередників", – сказав Коломойський.

Він додав, що виступає не за дефолт України, який є ймовірним у разі відмови Міжнародного валютного фонду від програми співробітництва, а за реструктуризацію боргів.

30 березня на позачерговому засіданні парламенту законопроєкт №2571-д ухвалили в першому читанні. Документ підтримало 267 народних депутатів. Проєктом закону пропонують ввести заборону на повернення націоналізованих банків колишнім власникам.

Цей законопроєкт є однією з умов надання Україні кредиту від МВФ. Фонд привітав ухвалення проєкту закону в першому читанні і зазначив, що очікує на остаточне голосування.

Народні депутати подали до законопроєкту понад 16 тис. правок. Більш ніж 6 тис. із них подав виключений із фракції "Слуга народу" народний депутат Антон Поляков. Понад 1000 поправок подали співголова депутатської групи "За майбутнє" Віктор Бондар (1911) і представники фракції "Слуга народу" Дмитро Чорний (1781), Ольга Василевська-Смаглюк (1689), Олег Дунда (1656), Сергій Демченко (1463) і Олександр Дубінський (1199). LIGA.net пише, що всі вони можуть бути лояльними до Коломойського.

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року.