"Не торгуючись, купив будинок за $52 млн". Російський політтехнолог розповів, де осів Янукович та ексчиновники з його оточення

Янукович утік у РФ після Революції гідності
Фото: ЕРА

Український президент-утікач Віктор Янукович та члени його команди живуть в елітних районах російської столиці, заявив російський політтехнолог Вадим Самодуров.

Російський політтехнолог Вадим Самодуров, керівник Агентства стратегічних комунікацій, який фінансував і організовував пресцентр "Новоросія" у 2014 році, в інтерв'ю російській "Новой газете" назвав українських чиновників-утікачів з оточення експрезидента Віктора Януковича "дезертирами, які зрадили своїх громадян".

Відповідаючи на запитання журналіста, чи беруть вони участь у долі окупованого Донбасу, Самодуров сказав: "Я б не застосовував до цих людей термін "уряд у вигнанні". Хоча б тому, що ніхто їх не виганяв і вони не намагалися боротися ні за свою країну, ні за свої ідеї, ні за свій народ. Янукович і його наближені боягузливо втекли. У них немає морального права називатися "урядом" і говорити про якісь високі матерії, тому що вони дезертири, які зрадили довіру своїх громадян, кинули країну в найкритичніший момент і прирекли її на хаос. Їхні дії призвели до тисяч жертв, зокрема тих, хто загинув на Донбасі".

На його думку, Янукович і його колишні наближені мають усвідомлювати, що Росія дала їм можливість комфортно почуватися.

"Наскільки я знаю, основні фігури з колишнього українського керівництва осіли в районі Рубльово-Успенського шосе. Янукович оселився в районі Барвихи. Кажуть, що він, не торгуючись, купив будинок за $52 млн. Наскільки я знаю, у цьому самому районі осіли деякі члени його сім'ї. Експрем'єр Микола Азаров живе також на Рубльовці, у Петрово-Дальньому. Не знаю, орендує він чи купив там землю і нерухомість, але знаю, що члени його сім'ї купували землю і ділянки в селищі Жуковка. У мене багато друзів живе в цьому районі, і, за чутками, тут осіла достатня кількість колишніх українських "топів", – зазначив Самодуров.

За його даними, колишній перший віцепрем'єр-міністр Сергій Арбузов живе в анексованому Криму.

"Наскільки я знаю, жодної ролі в політиці Росії стосовно України або Донбасу вони не відіграють і впливу не чинять. Думаю, що це логічно і закономірно. У них немає авторитету, немає морального права в цьому брати участь, і вони всі абсолютно "токсичні". Закономірно і те, що ніхто з них не знайшов себе на Донбасі. Їх там не чекають. Вони однаково чужі і для нинішньої України, і для Донбасу", – додав російський політтехнолог.

У лютому 2014-го після Революції гідності Янукович утік у Росію, слідом за ним туди поїхало багато  його соратників.