Нового голову Нацбанку можуть призначити 17 липня – нардепи

Нового голову Нацбанку можуть призначити 17 липня. Імен претендентів офіційно не називали
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Представники фракції "Слуги народу" Олександр Корнієнко та Ольга Василевська-Смаглюк заявили, що на засіданні фракції 13 липня президент Володимир Зеленський не називав кандидатів на посаду голови Національного банку України.

Верховна Рада може розглянути питання про призначення нового голови Національного банку України на позачерговому засіданні парламенту в п'ятницю, 17 липня. Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", про це заявив після засідання фракції за участю президента України Володимира Зеленського народний депутат від "Слуги народу" Олександр Корнієнко.

"Може таке статися, що у п'ятницю буде позачергове засідання після основного (тобто приблизно о 14–15.00) саме щодо призначення голови Нацбанку України", – зазначив він.

Водночас Корнієнко заявив, що кандидата на посаду голови НБУ поки немає. "Президент поки що проводить співбесіди, адже це, згідно з Конституцією, виняткова компетенція глави держави", – зазначив він.

Нардепка від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк також повідомила, що Зеленський на засіданні фракції не називав імен кандидатів на посаду голови Нацбанку.

"Президент був присутнім реально 10 хвилин... Усе, що ми обговорювали, – це кандидатури [Олега] Уруського та [Ольги] Піщанської", – сказала вона.

Водночас однопартієць Корнієнка та Василевської-Смаглюк Олександр Качура заявляв, що Зеленський відрекомендував кандидата на посаду керівника НБУ, однак фракція не визначилася, чи підтримувати його. Імені претендента на посаду Качура не назвав.

Проєкт постанови про призначення Олега Уруського віцепрем'єр-міністром – міністром із питань стратегічних галузей промисловості Кабінет Міністрів України подав до парламенту 10 липня. 13 липня стало відомо, що проєкт відкликано. За словами голови фракції "Слуги народу" Давида Арахамії, у документі виявили неточності, після виправлення яких його знову внесуть у парламент.

Керівників Національного банку Якова Смолія та Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва звільнили 3 липня. Обов'язки голів НБУ та АМКУ виконують перші заступниці звільнених голів – Катерина Рожкова й Ольга Піщанська відповідно. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що вже провів консультації із представниками державних і комерційних банків України, а також із правлінням НБУ, сформувавши три списки кандидатів на посаду голови Нацбанку.