Новий президент Литви повідомив, що обговорив із Зеленським регіональну безпеку і двостороннє співробітництво

Науседа поговорив із Зеленським
Фото: EPA

Президент Литви Гітанас Науседа повідомив, що в телефонній розмові із президентом України Володимиром Зеленським привітав його з перемогою його партії на парламентських виборах і побажав сил відповідально працювати на благо народу і країни.

Президент Литви Гітанас Науседа обговорив у телефонній розмові із президентом України Володимиром Зеленським двостороннє співробітництво країн. Про це литовський президент повідомив у Twitter.

"Під час дзвінка з Володимиром Зеленським привітав його з перемогою на [парламентських] виборах та побажав сил відповідально працювати на благо свого народу і країни. Ми обговорили двосторонні відносини, регіональну безпеку й успішне литовсько-українське співробітництво у ЄС і НАТО", – заявив Науседа.

В Офісі президента України про цю розмову не повідомляли.

Науседа переміг у другому турі виборів президента Литви, який відбувся 26 травня. Його інавгурація пройшла 12 липня.

21 липня відбулися позачергові вибори до Верховної Ради. За даними Центральної виборчої комісії України, явка становила 49,84%.

Вибори відбувалися за змішаною системою (половину депутатів обрали за пропорційною системою, другу половину – за мажоритарною), що передбачає закриті партійні списки та п'ятивідсотковий прохідний бар'єр. У парламент 225 депутатів обрали за списками і 199 у мажоритарних округах (26 округів розташовані на окупованій Росією території, там виборів не було).

За результатами опрацювання ЦВК понад 90% електронних протоколів у багатомандатному окрузі, партія "Слуга народу" здобуває 43,12%, партія "Опозиційна платформа – За життя" – 13,03%, "Батьківщина" – 8,18%, "Європейська солідарність" – 8,14%, партія "Голос" – 5,87% голосів.