Новинський закликав притягнути Реву до відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі

Вадим Новинський: Неприпустимо, коли чиновник, якого призначає коаліція, дозволяє собі визначати, кого жаліти, а кого ні
Фото: Фракція політичної партії "Опозиційний блок" у Верховній Раді України / Facebook

У коментарі BBC міністр соціальної політики Андрій Рева сказав, що всі, хто хотів виїхати з не підконтрольних Україні територій, уже це зробили, а виплачувати пенсії тим, хто залишився, не варто, бо жаліти треба "солдатів і офіцерів, вбитих за цих мразей". Нардеп від Опозиційного блоку Вадим Новинський заявив, що повноваження міністра не передбачають приниження українців, які мешкають за лінією розмежування, і повідомив, що вже підготував заяву в Держбюро розслідувань про вчинення Ревою правопорушення.

Заява міністра соціальної політики Андрія Реви у коментарі BBC є розпалюванням національної ворожнечі між українцями, які живуть на не підконтрольних і підконтрольних територіях, уважає народний депутат від Опозиційного блоку Вадим Новинський. Про це на сторінці у Facebook 28 квітня повідомила прес-служба парламентської фракції цієї політсили.

26 квітня журналістка Ольга Мальченко опублікувала у своєму Facebook сюжет для BBC, у якому Рева коментує ситуацію з виплатою пенсій на окупованих територіях.

"Усі, хто були проукраїнські, – всі виїхали. А той, хто хоче отримувати дві пенсії, там і тут, хай потерпить. Мені не їх шкода нікого абсолютно, чесно скажу. Мені шкода тих солдатів і офіцерів, які вбиті там за цих мразей", – сказав міністр.

"Відмова коаліційного уряду виплачувати пенсії 700 тисячам пенсіонерів Донбасу призвела до гуманітарної катастрофи. Неприпустимо, коли чиновник, якого призначає коаліція, дозволяє собі визначати, кого жаліти, а кого ні. Кому жити, а кому вмирати з голоду під обстрілом. Повноваження міністра соціальної політики не передбачають приниження гідності українців, які живуть на тимчасово не підконтрольних територіях. Ми наполягаємо не тільки на відстороненні від посади міністра соцполітики, але й на притягненні його до відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі", – заявив Новинський.

Політик повідомив, що вже підготував заяву в Державне бюро розслідувань про вчинення Ревою правопорушення.

"Поділити країну на потрібних і непотрібних людей, правильних і неправильних українців – це злочин проти власного народу, що призведе не до врегулювання конфлікту, а до посилення протистояння. І парламент, і уряд, і правоохоронні органи мають дати оцінку діям Андрія Реви і наполягти на невідворотності покарання. В іншому разі влада розпишеться в тому, що мовчки підтримує фашизм", – переконаний Новинський.

Україна припинила соціальні виплати громадянам, які проживають на підконтрольній бойовикам території Донбасу, наприкінці 2014 року. Згідно з постановою уряду, жителі зони проведення антитерористичної операції, які хочуть отримати допомогу, мають зареєструватися як переселенці і жити на підконтрольній Україні території.

Як повідомила в липні 2017 року перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, протягом трьох років майже всі пенсіонери з окупованих територій Донбасу отримували українські пенсії. "Відповідно до інформації Пенсійного фонду України, станом на липень 2014 року на окупованих територіях Донбасу проживало 1,2 млн пенсіонерів. Із того часу понад 1,1 млн громадян України звернулися за виплатами", – цитувала Геращенко прес-служба парламенту.

Рева говорив, що для виплат пенсій жителям окупованого Донбасу щорічно потрібно приблизно 30 млрд грн.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак повідомив, що державний бюджет України втрачає приблизно 1 млрд грн на місяць на виплатах пенсій фіктивним переселенцям, які проживають на не підконтрольних владі територіях у Донецькій і Луганській областях.