Новинський зустрівся з патріархом Кирилом у РФ

Патріарх Кирило: Й Україна – свята земля, і народ український щодня в моєму серці й моїх молитвах
Скріншот: Фракция политической партии "Оппозиционный блок" в Верховной Раде Украины / Facebook

Голова фракції Опозиційного блоку у Верховній Раді Вадим Новинський попросив у патріарха Російської православної церкви Кирила благословення для України та українців.

Лідер парламентської фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський зустрівся в Росії з главою Російської православної церкви патріархом Кирилом. Про це у Facebook 18 липня повідомила пресслужба фракції.

Зустріч відбулася в межах візиту делегації Української православної церкви Московського патріархату у Свято-Троїцьку Сергієву лавру в Сергієвому Посаді Московської області.

"Ваша святосте, просимо вашого патріаршого благословення богозбережній країні нашій Україні та боголюбимому українському народу", – цитує пресслужба фракції Новинського.

У відповідь глава РПЦ заявив, що весь час думає про українців.

"Й Україна – свята земля, і народ український щодня в моєму серці й моїх молитвах. І коли лунають звістки про скорботи, що спіткають наших вірних людей, які зберігають канонічне православ'я, серце моє зазнає ще більших випробувань. Але знаю, що жодна скорбота і жодна сльозинка, пролита за Господа й за ту велику справу освячення народу нашого і спасіння його, яку робить наша церква, – жодної сльозинки не забуто в Господа. І у відповідь на цю сльозинку ми одержуємо в цьому житті розраду й допомогу, і вона відкриває перед нами врата вічності", – наголосив предстоятель церкви.

Він додав, що підтримує тих, хто вибрав не бути із "квазіцерквою".

"Я хотів би всіх вас, мої дорогі, підтримати на тому шляху, який ви обрали. Єдиний правильний шлях – бути із церквою Господа й Бога, яку він здобув своєю кров'ю. Не із квазіцерквою, не з організацією, що називає себе церквою, а з реальним тілом Христовим. І тоді спілкування в цьому тілі Христовому одне з одним, особливо ж із самим Господом, буде зміцнювати нас і допомагати долати труднощі, якими, на жаль, у великій кількості позначено сьогодні історичний шлях любої для мене України. Але ми віримо, що мине ніч і настане день. Бережи вас усіх Господь!" – сказав патріарх Кирило.

25 грудня 2018 року уряд Росії розширив перелік українських громадян і організацій, щодо яких введено санкції. Перелік фізичних осіб було доповнено 245 прізвищами. Уперше під російські санкції потрапили депутати Верховної Ради від Опозиційного блоку, зокрема й Новинський.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України, а 6 січня вручив його митрополиту Київському й усієї України Епіфанію у Стамбулі. 3 лютого відбулася інтронізація Епіфанія. Спікер Російської православної церкви Володимир Легойда назвав томос папером, що не має канонічної сили.