Окружний адмінсуд Києва зупинив процес перейменування УПЦ МП

Київський окружний адмінсуд погодився зупинити перейменування
Фото: radiosvoboda.org

Українська православна церква Московського патріархату мала до 26 квітня розпочати вказувати в офіційних документах свою належність до Росії. Окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву про зупинення дії цього положення.

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву Київської митрополії Української православної церкви Московського патріархату про забезпечення позову у справі про скасування наказу Міністерства культури України, згідно з яким низка релігійних організацій мала до 26 квітня внести зміни до своєї офіційної назви. Про це 22 квітня повідомила прес-служба суду.

"Судом було задоволено заяву Київської митрополії УПЦ про забезпечення позову з огляду на те, що невжиття таких заходів може істостно ускладнити чи унеможливити поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача. Окрім того, на думку суду, реалізація на даний час (до вирішення справи по суті) оспорюваного акта та вчинення на його виконання дій може призвести до невиправданого втручання держави у сферу діяльності релігійної організації як юридичної особи", – ідеться в повідомленні прес-служби.

В адмінсуді підкреслили, що вжиття заходів із забезпечення позову не має фактичного впливу на розв′язання спору, оскільки спрямоване "виключно на збереження існуючого становища до завершення розгляду справи по суті".

До участі у справі як третіх осіб суд залучив 265 релігійних організацій, додали у прес-службі.

20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон, який, зокрема, передбачає, що релігійна організація зобов'язана у своїй повній назві відображати належність до релігійної організації за межами України. УПЦ МП мала відобразити свою належність до Російської православної церкви. 22 грудня закон підписав президент України Петро Порошенко.

26 січня "Урядовий кур'єр" опублікував перелік православних церков, які слід перейменувати відповідно до вимог нового закону. До списку увійшли підрозділи УПЦ МП, Російської істинно-православної церкви, Російської старообрядницької церкви, Російської древлеправославної церкви та Російської православної старообрядницької церкви. Зміни церкви мають внести протягом трьох місяців.

22 березня стало відомо, що Київська митрополія УПЦ Московського патріархату звернулася в Окружний адміністративний суд Києва з позовом до Міністерства культури України, вимагаючи скасувати наказ про затвердження релігієзнавчої експертизи зі встановлення переліку релігійних організацій (об'єднань), що підпадають під дію норм закону України "Про свободу совісті та релігійні організації".