Мінкульт закликав УПЦ МП публічно засудити російську агресію в Україні

За даними Мінкульту, Митрофан особисто займався створенням "комітету у справах релігії і духовності ЛНР"
Фото: eparhia.lg.ua

Окремі представники кліру і вищого духовенства Української православної церкви Московського патріархату "відкрито співпрацюють, морально виправдовують і духовно підтримують" російських окупантів на Донбасі, ідеться в заяві Міністерства культури України.

Міністерство культури України закликає Українську православну церкву Московського патріархату публічно засудити військову агресію РФ проти України і припинити співпрацю з терористами з окупованих районів Донецької та Луганської областей. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті міністерства.

Автори заяви вважають, що це "стане реальним підтвердженням декларацій про нібито підтримку територіальної цілісності України".

Від УПЦ МП вимагають також "звернути особливу увагу та дати належну канонічно-дисциплінарну та громадську оцінку системним антиукраїнським висловлюванням і діям окремих представників кліру та вищого духовенства, які зайняли відверту колабораціоністську позицію, відкрито співпрацюючи, морально виправдовуючи й духовно підтримуючи російських окупантів".

Одним із прикладів, на які звернули увагу в Мінкульті, стала інформація на сайті сепаратистського агентства "Исток", що митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, який є постійним членом Священного синоду церкви, особисто займався створенням у Луганську так званого комітету у справах релігії і духовності "ЛНР".

Мінкульт України також звернувся в правоохоронні органи з пропозицією дати правову оцінку антиукраїнським діям і висловлюванням окремих представників кліру і вищого духовенства УПЦ МП.

На сайті Луганської єпархії розміщено багато інформації про заходи, проведені на окупованих територіях.

Збройний конфлікт на сході України триває із квітня 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.