Онищенко заявив, що у квітні отримав політичний притулок в одній із країн світу

У липні 2016 року Онищенко стверджував, що перебуває у Лондоні
Фото: Михаил Подоляк / Facebook

Позафракційний нардеп Олександр Онищенко заявив, що одна з країн надала йому політичний притулок, однак це не Великобританія.

Позафракційний нардеп Олександр Онищенко, який утік з України через підозри в організації корупційної схеми із перепродажу газу, заявив, що 4 квітня отримав політичний притулок в одній із країн. Про це він сказав у коментарі "Українській правді".

"Ще 4 квітня мені надали притулок", – сказав Онищенко.

Він не відповів на уточнювальне запитання, що це за країна. Водночас нардеп повідомив, що політичний притулок надала йому не Великобританія.

"Я побоююся тільки їхніх бандитських намірів. Там, де не виходить у них за законом, включаються інші методи", – пояснив нардеп своє небажання вказувати країну.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Назар Холодницький 15 жовтня заявив, що САП подала в суд клопотання про процедуру заочного судового процесу над Онищенком і буде домагатися його заочного засудження.

Онищенко сказав, що заочно засудити його неможливо, оскільки йому надано політичний притулок в одній із країн.

Нардеп фігурує у справі про зловживання під час реалізації газу, видобутого за участю компанії "Укргазвидобування". За даними слідства, державі було завдано збитків на суму приблизно 3 млрд грн. Слідство встановило причетність до незаконної схеми 29 осіб, включно з Онищенком.

12 обвинувальних актів щодо 18 осіб подано до суду, із них щодо семи осіб набув законної сили обвинувальний вирок, зазначали у Національному антикорупційному бюро. Вісім осіб, зокрема Онищенко, перебувають у розшуку.

За інформацією Генеральної прокуратури, нардеп залишив Україну 2 липня 2016 року. 29 липня 2016 року він заявив, що перебуває у Лондоні і готовий відстоювати свою правоту у британському суді.

У грудні 2016 року Онищенко зробив низку скандальних заяв. В інтерв'ю виданню "Страна" він сказав, що за дорученням Адміністрації Президента скуповував голоси у Верховній Раді, "торгувався і організовував комерційні голосування" на користь президента України Петра Порошенка. Онищенко також стверджує, що протягом року записував свої розмови з Порошенком і його оточенням на диктофон у наручному годиннику, а наприкінці листопада передав аудіозаписи спецслужбам США.

Одразу після цього Служба безпеки України повідомила, що підозрює Онищенка у державній зраді.