Орбан пропонував Польщі взяти участь у розділі України – польський політик

За словами Нітраса, Орбан (на фото) мріє переглянути кордони європейських країн
Фото: ЕРА

Депутат польського парламенту від Громадянської платформи Славомір Нітрас заявив, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав Варшаву взяти участь у розділі української території після анексії Криму і початку війни на Донбасі, але Польща не прагне до дестабілізації ситуації в Європі.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пропонував Варшаві взяти участь у розділі України. Про це заявив депутат польського Сейму від Громадянської платформи Славомір Нітрас в інтерв'ю польському інтернет-виданню Onet, опублікованому 18 квітня.

За словами політика, Орбан закликав Варшаву захопити частину українських земель під час "української кризи" і поділити їх між країнами. Проте Польща не хоче дестабілізації ситуації в Європі.

Прем'єр Угорщини "мріє переглянути кордони європейських країн, як [президент Росії] Володимир Путін", він небезпечний, розумний та інтелігентний, зазначив Нітрас.

За його словами, Угорщина – "дуже небезпечна країна" з великим історичним комплексом, що "мріє про демонтаж" повоєнного порядку.

16 березня 2014 року після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму Росія анексувала Крим. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

Відразу після анексії Криму на сході України РФ почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно Росія не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Відносини України й Угорщини погіршилися після голосування Верховною Радою за закон "Про освіту". Закон у другому читанні та в цілому було ухвалено . Згідно з нормами цього документа, має бути розширено використання державної мови у шкільному навчанні.

Угорщина висловила занепокоєння щодо майбутнього угорської меншини в Україні. У Будапешті блокують засідання комісії Україна – НАТО на найвищому рівні і заявляють, що готові протистояти євроатлантичній інтеграції України, поки до закону не буде внесено зміни. Водночас Будапешт не протестував проти присутності глави МЗС України на міністерському засіданні НАТО.