"П...здєц українському кіно". Соцмережі розкритикували призначення нового голови Держкіно, вона закликала судити за результатами роботи

Кудерчук раніше працювала заступницею голови Запорізької ОДА
Фото: Марина Кудерчук / Facebook

Новопризначена голова Державного агентства України з питань кіно Марина Кудерчук заявила, що всі, хто говорить про відсутність у неї досвіду, "не володіють інформацією". Вона сподівається, що найближчим часом суспільство побачить результати її роботи.

29 січня Кабінет Міністрів України призначив головою Державного агентства України з питань кіно Марину Кудерчук, яка у 2019 році була заступницею голови Запорізької обласної державної адміністрації, а у 2017–2019 роках працювала заступницею директора та директоркою кіноконцертного залу імені Довженка в Запоріжжі, співорганізаторкою Запорізького міжнародного кінофестивалю.

Рішення уряду розкритикували користувачі українського сегмента Facebook.

Економічний редактор проєкту VoxCheck Володимир Ланда звернув увагу, що Кудерчук 21 січня вийшла у фінальний етап конкурсу, розділила зі Станіславом Куценком третє і четверте місця в рейтингу, який склала конкурсна комісія Нацагентства з питань держслужби, і перемогла за підсумками співбесіди в Кабміні. Найбільше балів конкурсна комісія віддала директору київських кінотеатрів "Бумер" і "Магнат" Сергієві Зленку.

Він підкреслив, що Кудерчук – "у першу чергу" податковий інспектор і має 10 років досвіду такої роботи.

"Переможець конкурсу Сергій Зленко працює в кіноіндустрії друге десятиліття, позаминулого року став членом Європейської кіноакадемії. Ви можете подаватися на конкурси на державну службу. І можете навіть їх виграти. Але вас усе одно нікуди не призначать", – підсумував він.

Член комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики і депутат від партії "Європейська солідарність" Микола Княжицький вимагає від Кабміну пояснень.

"Чим нова кандидатка краща і фаховіша від Юлії Сінькевич, продюсера Одеського кінофестивалю, яку, між іншим, підтримував міністр культури [Володимир Бородянський]? І яку уряд відмовився призначати. Може, прем'єр-міністр [Олексій Гончарук] пояснить? Пане Гончарук, вам не соромно перед українськими кінематографістами, які вперше зробили українське кіно культурним явищем за останні п'ять років?" – написав він.

PR-директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Тетяна Власова порівняла досвід роботи Сінькевич і Кудерчук, підкресливши, що продюсерка ОМКФ працює в кіноіндустрії понад 10 років, є співзасновницею та членкинею наглядової ради Української кіноакадемії, членкинею Європейської кіноакадемії та спродюсувала кілька фільмів.

"Дивіться не переплутайте. Нагадаю, на етапі співбесіди саме Юлія Сінькевич здалася комісії не надто компетентною", – додала вона.

Журналісти Сергій Руденко (канал "Еспресо") і Христина Бердинських (журнал НВ) звернули увагу, що у 2018 році Кудерчук публікувала фото з нинішнім президентом України Володимиром Зеленським та акторами студії "Квартал 95".

"Кудерчук виграла конкурс на посаду ще восени 2018 року, коли приймала Зеленського і "Квартал 95" у своєму кіноконцертному залі в Запоріжжі", – написав Руденко.

"І навіщо була ця показуха з конкурсом узагалі?" – зазначила Бердинських.

Прессекретар ексспікера Верховної Ради Андрія Парубія Андрій Ковальов порадив українцям "не гаяти часу" і сходити в кіно.

"Подивіться "Мої думки тихі", "Віддана", "Наші котики". Бо очевидно: ренесанс українського кіно офіційно закінчився. Більше українських фільмів не буде. Очевидно, якщо щось і буде, то тільки новий сезон "Слуги народу", – додав він.

Журналіст із Запоріжжя Володимир Миленко зазначив, що під час керівництва Кудерчук кінотеатр Довженка у 2017 році відмовився показувати український історичний фільм "Червоний" – екранізацію однойменного роману письменника Андрія Кокотюхи.

"Кабмін поставив на [посаду голови] Держкіно Марину Кудерчук. Якщо це не тезка-однофамілиця, а саме та Марина Кудерчук, яка у свій час керувала муніципальним кіноконцертним залом імені Довженка в Запоріжжі, то можу сказати коротко: українському кіно п...здєц. Так, це не тезка. Це вона", – резюмував Миленко.

Кудерчук у коментарі "Інтерфакс-Україна" сказала, що всі, хто говорить про відсутність у неї досвіду, "не володіють інформацією". Нова голова Держкіно закликала скептиків судити за результатами роботи, які, як вона сподівається, "усі побачать найближчим часом".

"Мій професійний і життєвий досвід навчив мене, що про людей треба судити за їхніми діями, конкретними намірами і – головне – реалізованими справами... За часів мого перебування на посаді керівника запорізького кінотеатру імені Довженка я і моя команда проводили досить багато прем'єр українських фільмів і запрошували кінематографістів. До речі, нашій команді вдалося за короткий період часу вивести цей кінотеатр із розрухи та зробити одним із найуспішніших у Запоріжжі. У кінотеатрі ми проводили кілька фестивалів українського кіно, у залах були аншлаги, було організовано кіношколу, проводилися кіноконкурси для молоді", – додала Кудерчук.

Держкіно України з 6 серпня 2014 року очолював Пилип Іллєнко. У серпні 2019 року він оголосив про відставку.

У конкурсі на нового голову Держкіно, який проводило Нацагентство з питань держслужби, узяли участь восьмеро претендентів. Найвищу кількість балів набрала генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, але вона не пройшла співбесіду і її не призначили головою Держкіно.

Повторний конкурс було оголошено 27 листопада. У ньому взяло участь дев'ятеро кандидатів.