Партії, які говоритимуть про позаблоковий статус України, напевно підтримує Кремль – політолог Джердж

Джердж: Українцям варто довіряти нашим інституціям, відповідальним за безпеку країни
Фото: radiosvoboda.org

Позаблоковий статус України дав змогу стати реальністю війні на Донбасі, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" глава громадської ради "Україна – НАТО", кандидат політичних наук Сергій Джердж.

Політичні партії України, які виступають за позаблоковий статус країни, найімовірніше, підтримує Росія. Про це виданню "ГОРДОН" сказав глава громадської ради "Україна – НАТО", кандидат політичних наук Сергій Джердж, коментуючи результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології, згідно з яким 42% українців уважають, що НАТО може стати гарантією національної безпеки України.

"Ми орієнтуємося на загальний відсоток по країні, і він юридично обґрунтований. Зрозуміла річ, що завжди будуть різні погляди. І не тільки на регіональному рівні. Наприклад, ми можемо побачити зовсім інші пропорції, якщо взяти окремо старше і молодше покоління. Молоді люди переважно за Євросоюз і НАТО. Така сама ситуація, якщо взяти людей із вищою освітою – вони теж у більшості своїй підтримують ідею членства в ЄС та Альянсі. Не забувайте і про ЗСУ з Нацгвардією – військовослужбовці підтримують саме західний вектор розвитку країни. Але ми ж не зможемо зробити так, щоб усі громадяни були обізнані в питанні безпеки і підтримували НАТО. Приміром, у Польщі 5% громадян не знають, що їхня країна – член Альянсу. Є люди, для яких це взагалі неважливо", – зазначив Джердж.

За його словами, якби Україна була членом Альянсу, то не зіткнулася б із російською агресією.

"Українцям варто довіряти нашим інституціям, відповідальним за безпеку країни. Наші Міноборони, СБУ, поліція самі кажуть, що Україні необхідні стандарти НАТО, оскільки вони підсилять ці відомства. У них більше інформації, адже вони мають доступ до даних розвідки, аналітичного прогнозування тощо. Якщо говорити про зростання прихильників позаблокового статусу України, то потрібно розуміти, що в нас діють деструктивні сили, позиція яких перемежовується з бажаннями Кремля. Адже саме позаблоковий статус України і дав змогу стати реальністю війні в нашій країні. Якби Україна була членом НАТО, Росія ніколи не зважилася б почати проти нас війну. Наш позаблоковий статус украй вигідний Москві. Адже ми не можемо одержувати від Альянсу повноцінну допомогу", – підкреслив співрозмовник.

На його думку, курс на вступ України в НАТО не можна переглядати.

"Вступивши в НАТО, Україна стане сильнішою. Навіть нинішнє наше співробітництво з Альянсом дуже не подобається Росії. Тому Москва всіма силами пропагує в Україні ідею позаблокового статусу країни і фінансує відповідні політичні сили. І ті партії, які говоритимуть про позаблоковий статус України, напевно підтримує Кремль. Можна сперечатися про пенсії і зарплати, але курс на вступ у НАТО чіпати не можна. Щоб не послаблювати нашої держави", – резюмував Джердж.

Згідно з результатами опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології, 42% опитаних українців уважають, що НАТО може стати гарантією національної безпеки України. Зазначають, що у 2012 році вступ до НАТО як запоруку безпеки підтримували 13% респондентів.

Водночас, якби у серпні 2018 року в Україні проводили референдум про вступ до НАТО, у ньому готові були взяти участь 63% громадян. 67% із них підтримали б вступ в Альянс, 28% – були б проти, а 5% не визначилися б із відповіддю. Зазначають, що у 2012 році 61% із тих, хто взяв би участь у референдумі, проголосував би проти вступу України в НАТО, 26% – за.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики “позаблоковості“. У червні 2017 року парламент підтримав закон, який закріплює намір України вступити в НАТО.

9 березня 2018 року в НАТО повідомили, що визнають за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі. Президент України Петро Порошенко сказав, що Київ наполягатиме на одержанні Плану дій щодо членства в НАТО.

Президент сподівається на вступ України в НАТО і Євросоюз до 2030 року.

28 лютого 2018 року Порошенко сказав, що його команда обговорює можливість доповнення Конституції пунктом щодо європейської та євроатлантичної інтеграції. Він припустив, що його можна внести у преамбулу Основного закону. 3 вересня Рада зареєструвала відповідний законопроект, ініційований президентом. У преамбулі до Основного закону Порошенко пропонує закріпити невідворотність курсу України на євроатлантичну інтеграцію.

У НАТО підтримали відповідну законодавчу ініціативу.