Парубій: Упевнений, що православний собор відбудеться в Києві найближчим часом. Після нього патріарх Варфоломій вручить томос

Парубій: Тим, хто говорив, що держава не має права втручатися у справи церкви, наведу один фактор. У Росії було проведено спеціальне засідання Ради безпеки
Фото: rada.gov.ua

За словами спікера Верховної Ради України Андрія Парубія, вручення вселенським патріархом Варфоломієм томосу про автокефалію предстоятелю єдиної помісної церкви після об'єднавчого собору в Києві буде формальним кроком.

Найближчим часом українські православні церкви проведуть об'єднавчий собор в Києві, заявив на засіданні погоджувальної ради Верховної Ради 16 жовтня спікер парламенту Андрій Парубій, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Упевнений, що найближчим часом відбудеться всеукраїнський православний собор у Києві, у якому візьмуть участь усі ієрархи – патріоти України, які проголосять створення єдиної помісної Української православної церкви. Після об'єднавчого собору в Києві Святійший патріарх Варфоломій вручить предстоятелю помісної Української православної церкви томос про автокефалію", – заявив Парубій.

За його словами, "це фактично вже буде формальна дія після проведення українського собору".

"А всім тим, хто говорив, що держава не має права втручатися у справи церкви, я наведу один важливий фактор. У Росії було проведено спеціальне засідання Ради національної безпеки й оборони, щоб обговорити рішення Константинополя", – продовжив спікер.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня скасував рішення 1686 року про передання української церкви в управління Московському патріархату, а також оголосив, що розпочинає надання автокефалії українській церкві. Найближчим часом пройде об'єднавчий собор українських православних церков – УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП. В УПЦ КП очікують, що предстоятель єдиної помісної церкви отримає томос у листопаді

Предстоятель УПЦ КП Філарет повідомив, що не менше ніж 10 ієрархів Московського патріархату вже готові перейти в об'єднану церкву.