Парубій закрив вечірнє засідання Ради, законопроект про відновлення суверенітету над Донбасом розглядати не продовжили

Парубій закрив засідання ВР
Фото: ЕРА

Коли парламент продовжить розглядати законопроект про відновлення суверенітету над Донбасом, спікер Верховної Ради Андрій Парубій не уточнив.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій закрив вечірнє засідання парламенту 5 жовтня. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Парубій зазначив, що парламент продовжить розглядати законопроект про відновлення суверенітету над Донбасом.

"Сьогодні засідання Верховної Ради я оголошую закритим. Закон про визнання РФ агресором буде ухвалено у цьому залі", – сказав спікер ВР.

Коли парламент продовжить розглядати законопроект, Парубій не уточнив.

Президент України Петро Порошенко подав законопроект №7163 до парламенту 4 жовтня. Ним урегульовують правові основи використання Збройних сил України на сході країни.

Сьогодні, 5 жовтня, комітет Ради з питань національної безпеки запропонував ухвалити проект №7163 в першому читанні з поправкою ч. 1 ст. 7, а саме слова "Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року і Комплекс заходів від 12 лютого 2015 року" замінити словами "резолюції Ради Безпеки ООН, ухвалені у зв′язку з російською збройною агресією проти України в Донецькій та Луганській областях".

Секретар комітету, нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник пояснив, що в зазначених резолюціях Ради безпеки ООН згадано Мінські угоди.

Порошенко також подав законопроект №7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей", яким пропонує продовжити на рік особливий порядок самоврядування на Донбасі.

Цю ініціативу після доопрацювання комітет із нацбезпеки рекомендував узяти за основу і в цілому. У законопроекті тепер ідеться, що продовження на рік дії закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" набуде чинності тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань із території України.

Під час розгляду законопроекту №7163 в парламенті сталася штовханина. Група депутатів заблокувала трибуну і президію, після чого в засіданні було оголошено перерву.

Під час перерви відбулася нарада Парубія з лідерами парламентських фракцій, на якій вирішили, що із законопроекту №7163 вилучать пункти, які посилаються на Мінські угоди.