Патріарх Філарет: Найближчим часом ми об'єднаємося й одержимо томос про автокефалію української церкви

Філарет: Тепер ми, архієреї всіх церков, законні, канонічні, благодатні та за наявності доброї волі можемо об'єднатися
Фото: ЕРА

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що поновлення його в канонічному сані відкрило можливість до об'єднання УПЦ КП з архієреями Московського патріархату.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що Російська православна церква наклала на нього анафему суто за те, що він говорив про необхідність створення УПЦ після здобуття незалежності Україною. Про це Філарет заявив на прес-конференції в Києві, передає кореспондент "ГОРДОН".

Філарет підкреслив, що "був патріархом, є і буде", а поновлення його в канонічному сані дає змогу провести об'єднання українських церков.

"Рішення про недійсність усіх цих заборон дає нам можливість об'єднатися з архієреями Московського патріархату, які цього захочуть. Тепер ми, архієреї всіх церков, законні, канонічні, благодатні та за наявності доброї волі можемо об'єднатися в одну Українську православну церкву, яку буде визнано Вселенським патріархом. Томос ми одержимо від вселенського патріарха, оскільки Вселенський Собор місяць тому ухвалив рішення, що Україна – канонічна територія Константинопольського патріарха. На цій підставі вселенський патріарх буде працювати над цим питанням", – заявив він.

Філарет запевнив, що об'єднання церков в Україні відбудеться найближчим часом, після чого Українська православна церква одержить томос про автокефалію й "увійде в молитовне єднання з іншими православними церквами".

"Створення в Україні єдиної православної церкви не означає, що на нашій території не має права існувати Російська православна церква", – розповів патріарх.

Водночас він зазначив, що церква Московського патріархату дістане "рівне право на існування, але не матиме права називатися українською".

11 жовтня видання orthodoxia.info повідомило, що предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія Синод Вселенського патріархату поновив у канонічному сані.

Російська православна церква в 1997 році піддала анафемі патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка). У 1992 році Московська патріархія позбавила його сану митрополита, звинувативши в розкольництві.

Також РПЦ не визнавала УАПЦ, яку із 2015 року очолює митрополит Макарій (Малетич).

Триденний синод Вселенського патріархату розпочався 9 жовтня у Стамбулі. Засідання проходить у закритому режимі.

Екзарх вселенського патріарха архієпископ Даниїл Памфілійський заявив, що 11 жовтня можуть ухвалити рішення про надання автокефалії Українській православній церкві.

У вересні Філарет говорив, що перед тим, як надати томос, Вселенський патріархат повинен буде визнати недійсність анафеми й оголосити канонічним єпископат Київського патріархату.