Під Кабміном портовики вимагали звільнити голову Адміністрації морських портів

Мітингувальники вимагали відставки посадовця
Фото: ukranews.com

На акцію протесту проти голови держпідприємства "Адміністрація морських портів України" Райвіса Вецкаганса прийшло понад 100 осіб.

Співробітники Чорноморського та Одеського морських портів вийшли 18 грудня на мітинг під Кабінет Міністрів і висловили недовіру виконувачу обов'язків голови Адміністрації морських портів України (АМПУ) Райвісу Вецкагансу, повідомляють "Українські новини".

На акцію прийшло понад 100 осіб, вони вимагали відставки чиновника, повідомив голова профспілки Одеського морського порту Володимир Зайков.

Портовики незадоволені невиправданими скороченнями працівників, переданням послуг з охорони портів на аутсорсинг приватним фірмам і низькою платнею робітників за високих зарплат керівництва: в апараті управління АМПУ зарплати сягають 260–280 тис. грн на місяць, а в Чорноморській філії АМПУ є працівники із платнею 3060 грн, заявили активісти.

10 грудня на конференції трудового колективу порту "Чорноморськ", де були також і представники Одеського порту, співробітники висловили недовіру Вецкагансу.

"Що ми будемо робити, якщо не вирішимо питання сьогодні? Подамо в адміністративний суд! І змусимо в адміністративному порядку зняти цього пройдисвіта з посади, – заявив голова Профспілки працівників морського транспорту Сергій Бризгалов. – Пустує державний контейнерний термінал порту "Чорноморськ", причали перебувають у власності АМПУ. Але вкладаються 1,5 млрд грн у карантинний мол Одеського порту! Питається: господар так чинить? У тебе є потужності, заробляй гроші, перерозподіляй вантажопотоки! А Південний порт? В Україні немає тоннажу з осадкою більше 16 метрів. Але в Південному викопали 18 метрів і хочуть копати далі. Для чого таке днопоглиблення, який флот буде заходити? Це чорні схеми відмивання грошей!"

Фото: ukranews.com

Вецкаганс очолює АМПУ із 2017 року. Раніше він обіймав посади члена правління, віцепрезидента АТ "Латвійське пароплавство", члена правління найбільшого портового термінала з оброблення навалювальних і генеральних вантажів у країнах Балтії Rigas Centralais Terminals, голови правління Riga Container Terminal.

Сайт 368.media з посиланням на своє джерело в Міністерстві інфраструктури повідомляв, що Вецкаганса знімуть із посади до початку грудня. Видання стверджувало, що голову АМПУ контролюють люди, пов'язані з бізнесменом Рінатом Ахметовим.