Питання Криму, Азовського моря та Донбасу будуть пріоритетом роботи ОБСЄ – голова організації

15 січня в Києві відбулася зустріч Гройсмана (зліва) з главою МЗС Словаччини Мирославом Лайчаком (праворуч)
Фото: kmu.gov.ua

Безпека України – це вагомий складник архітектури безпеки всієї Європи, заявив чинний голова ОБСЄ Мирослав Лайчак.

Питання Криму, Азовського моря та Донбасу будуть пріоритетом роботи Організації з безпеки і співробітництва у Європі (ОБСЄ). Про це 15 січня під час зустрічі з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом у Києві заявив міністр закордонних справ Словаччини, чинний голова ОБСЄ Мирослав Лайчак, повідомляє прес-служба українського уряду.

За словами Лайчака, безпека України – це вагомий складник архітектури безпеки всієї Європи.

"Питання України – це пріоритет", – підкреслив він.

Зі свого боку Гройсман наголосив, що "потрібно підіймати питання не тільки Донбасу, Криму, а й питання Азовського моря".

"Усе, що там відбувається, має отримати належну міжнародну реакцію. Це повзуча окупація Азовського моря. І вона потребує адекватної відповіді світу", – сказав він.

25 листопада 2018 року РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських Військово-морських сил "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували в кримських "судах" і перевезли до Москви. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили в СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення в незаконному перетинанні кордону РФ. Україна вважає моряків військовополоненими. У січні 2019 року московський суд продовжив арешт усім морякам.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Україна та більшість країн світу не визнають приєднання півострова до РФ.

Після анексії Криму почався збройний конфлікт на Донбасі між українськими військовими з одного боку і бойовиками, підтримуваними Москвою, та російськими військами – з іншого. Росія свою участь у конфлікті заперечує.