По ту лінію фронту живуть не лише вороги і найманці – Порошенко

Порошенко: Я ніколи не прийму рішення перетворити Донецьк і Луганськ на Грозний
Фото: president.gov.ua

Конфлікт на Донбасі має бути врегульовано дипломатично, заявив президент України Петро Порошенко.

Президент України Петро Порошенко вважає, що Кремль поставив завдання захопити всю Україну, а не окремі її території. Про це він заявив 12 жовтня під час урочистих проводів призовників у Маріуполі (Донецька область). Трансляцію виступу вів телеканал "112 Україна".

"Мир в обмін на територію – це абсолютна ілюзія і самообман. Не буде ані миру, ані території. І [президент РФ Володимир] Путін суне до нас не по Крим і не по Донбас, йому потрібна вся Україна. Я виступаю виключно за звільнення Донбасу політико-дипломатичним шляхом", – сказав глава держави.

За словами Порошенка, Кремль "легко винищував мирне населення бомбардуваннями".

"Україна – не Росія. Ми належимо до іншої цивілізації, де цінують людське життя. Це Кремль під приводом ніби захисту російськомовних в Україні перетворив на арену бойових дій територію, де саме проживає більшість таких громадян", – сказав він.

Також президент підкреслив, що не збирається "перетворювати Луганськ і Донецьк на Грозний".

"По ту лінію фронту живуть не лише вороги й найманці. Там мешкають громадяни України, наші співвітчизники. Я ніколи не прийму рішення перетворити Донецьк і Луганськ на Грозний. Це неприйнятно і неможливо. Саме цим ми відрізняємося від росіян", – зазначив він.

Збройний конфлікт у Донецькій і Луганській областях між українською армією та проросійськими бойовиками почався у квітні 2014 року.