Похорон батька Порошенка перенесли через засідання суду щодо обрання запобіжного заходу

Сьогодні Порошенко має намір приїхати в суд
Фото: Петро Порошенко / Facebook

Засідання Печерського районного суду Києва, де п'ятому президентові України, народному депутату від "Європейської солідарності" Петрові Порошенку обиратимуть запобіжний захід у справі про призначення Сергія Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки, призначено на 15.15 18 червня. Через це похорон батька експрезидента, Олексія Порошенка, довелося перенести на один день.

Експрезидент України, народний депутат від "Європейської солідарності" Петро Порошенко прийде сьогодні в Печерський суд, який обиратиме йому запобіжний захід у справі про призначення Сергія Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки. Похорон батька Порошенка перенесуть. Про це на своїй сторінці у Facebook написав прессекретар п'ятого президента Святослав Цеголко.

"Завтра Петро Порошенко йде до суду. Тому похорон батька довелося перенести на п'ятницю, 19 червня. О 10.00 у п'ятницю у Свято-Михайлівському монастирі відслужать панахиду. Прощання з Олексієм Івановичем Порошенком о 12.00 за адресою Інститутська, 7", – написав Цеголко напередодні.

Олексій Порошенко помер на 85-му році життя 16 червня.

18 червня суд має обрати Порошенку запобіжний захід у справі про призначення Сергія Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки. Засідання заплановано на 15.15.

За інформацією генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової, зараз п'ятий президент фігурує у 21 кримінальному провадженні.

10 червня політик прийшов на допит у Держбюро розслідувань. Йому спробували оголосити про підозру, але Порошенко не став її отримувати, а попрямував на прийом до Венедіктової. Пізніше генпрокурорка повідомила, що підозру політику надіслали поштою.

Сторона обвинувачення клопотатиме у суді про взяття Порошенка під варту.

Слідство вважає, що Порошенко, коли був президентом України, 2018 року під час призначення Семочка першим заступником голови Служби зовнішньої розвідки видав явно злочинний наказ, яким схилив військового посадовця до перевищення службових повноважень.

Як з'ясувала "Українська правда", після призначення Семочка тодішній глава розвідки Єгор Божок (зараз обіймає посаду заступника глави МЗС) видав наказ, яким рішення президента оголосили особовому складу, а Семочко розпочав виконання обов'язків. У пресслужбі ДБР виданню підтвердили, що саме цей наказ Божка вважають незаконним, а Порошенка підозрюють у тому, що він схилив Божка до видання цього документа.