Покарати Медведчука і від′єднати РФ від SWIFT. Конгресмени США виступили за посилення санкцій проти Росії

Республіканці в документі нагадують, що Росія незаконно окупувала територію України
Фото: depositphotos.com

Республіканська партія Палати представників Конгресу США вважає, що Росію необхідно визнати спонсором міжнародного тероризму, ввести нові санкції проти нафтогазових проєктів РФ і керівників дезінформаційних кампаній Кремля – зокрема проти бізнесмена Віктора Медведчука.

Республіканська партія Палати представників Конгресу США розробила нову стратегію збереження світового лідерства США, яка передбачає посилення санкцій проти Кремля. Повний текст (.pdf) стратегії опубліковано на сайті Республіканського дослідницького комітету.

У документі зазначають, що Росія незаконно окупувала територію України, і незважаючи на вже введені санкції президент РФ Володимир Путін продовжує агресію проти України.

Конгресмени вважають, що Росію необхідно визнати спонсором міжнародного тероризму, ввести нові санкції проти нафтогазових проєктів, а також проросійськи налаштованих структур в інших країнах.

Також пропонують від′єднати РФ від міжнародної системи банківських транзакцій SWIFT. Республіканська стратегія передбачає ввести санкції проти керівництва SWIFT, якщо вона не погодиться прибрати Росію зі списку країн обслуговування.

Також стратегія передбачає поширення на керівників дезінформаційних кампаній Кремля, які працюють у Росії та за кордоном, маючи на увазі, зокрема, й українського бізнесмена Віктора Медведчука.

"Поточні санкції істотно не торкнулися свояків Путіна за кордоном, які підривали суверенітет пострадянських країн... Віктор Медведчук – проросійський олігарх і повірений в Україні, який використовував свою медіаімперію для активної допомоги зусиллям Росії з поширення шкідливої дезінформації", – ідеться в документі.

На таку пропозицію американських конгресменів уже відреагувало міністерство закордонних справ РФ. Представниця відомства Марія Захарова назвала плани США зарахувати Росію до країн – спонсорів тероризму "абсолютним грубіянством", повідомляє "РИА Новости".

Росія анексувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

Відразу після анексії Криму Росія розпочала збройну агресію на Донбасі. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі ведуть у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії. На переговорах у Мінську присутні представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

У січні 2020 року в Держдепі заявили, що США будуть продовжувати вводити санкції проти РФ, поки вона не припинить окупації Криму й агресії на Донбасі.