"Політичні вовкодави скористаються кожною комою". Ірина Геращенко заявила, що скасування депутатської недоторканності можна буде оскаржити

Геращенко: У рішенні Конституційного Суду все має значення, кожна кома
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

За словами нардепки від "Європейської солідарності" Ірини Геращенко, під час ухвалення змін до Конституції важлива не лише форма, але і процедура.

Рішення про скасування депутатської недоторканності можна буде оскаржити, заявила на засіданні 3 вересня нардепка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко, передає кореспондент "ГОРДОН".

"При прийнятті змін до Конституції дуже важлива не лише форма, а й процедура... У рішенні Конституційного Суду все має значення, кожна кома. Так само, як і в рішенні Венеціанської комісії", – заявила Геращенко.

За її словами, потрібно пам'ятати про те, що в Раді є і "політичні вовкодави, які... точно скористаються кожною неправильною комою для того, щоб подати до Конституційного Суду позов і потім скасувати це рішення".

"Кримінальна відповідальність – усі рівні перед законом, політичний імунітет – такий, який є у країнах Європейського союзу, Сполучених Штатах та інших розвинутих країнах... Це є голос розуму, який має об'єднати залу, і [треба] дати саме таке формулювання", – зазначила Геращенко.

Її виступ прозвучав до голосування за законопроєкт №7203, яким нардепи скасували депутатську недоторканність завдяки внесенню змін до Конституції. Геращенко зазначила, що фракція "Європейська солідарність" віддасть голоси за законопроєкт, проте формулювання потрібно уточнити в окремому документі.

3 вересня Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт про скасування депутатської недоторканності. "За" проголосувало 373 парламентарії

Зі ст. 80 Конституції прибрали два абзаци про те, що нардепам гарантують недоторканність і без згоди парламенту їх не можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Статтю виклали в такій редакції: "Народні депутати України не є юридично відповідальними за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп".

Зміни в Основний закон України набудуть чинності із 1 січня 2020 року.

Законопроєкт №7203 подав до Верховної Ради 17 жовтня 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко. 20 червня 2018 року Конституційний Суд України визнав документ відповідним Основному закону.