Політологиня Решмеділова про ситуацію з Бучею та Ірпенем: Влада намагається провести децентралізацію "через коліно"

Олександра Решмеділова: Де логіка і чому так?
Скріншот: UKRLIFE.TV / YouTube

У Київській області саме Ірпінь, а не Буча, має всю необхідну інфраструктуру для того, щоб бути центром району, заявила політологиня, кандидатка філософських наук Олександра Решмеділова.

Центром нового району, який утворять унаслідок децентралізації, влада останньої миті вирішила зробити не Ірпінь, а Бучу, і це викликає багато питань, заявила в ефірі телеканала "112 Україна" політологиня, кандидатка філософських наук Олександра Решмеділова, пише "Еспресо".

"Влада намагається провести децентралізацію "через коліно" з урахуванням незрозумілих домовленостей, які часто йдуть у розріз зі здоровим глуздом. Ось приклад Київської області. Спочатку планували зробити центром нового району Ірпінь, а в останній момент протягнули через комітет із питань місцевого самоврядування і Кабмін рішення про те, що центром нового району повинен бути не Ірпінь, а Буча. Зараз ще й хочуть це через парламент протягнути", – сказала вона.

Політологиня вважає, що саме в Ірпені є база для того, щоб бути центром району.

"Де логіка й чому так? Ірпінь має всю необхідну інфраструктуру: лікарні, комунальні підприємства, соціальні й державні служби. А тепер як, будувати все з нуля в Бучі? У нас грошей у країні нема на що більше витрачати? А якщо восени буде чергова хвиля коронавірусу, що робити? У Бучі будемо наметові лікарні будувати, щоб усім місць вистачило?" – заявила Решмеділова.

У грудні 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон №348-IX, який спростив процедуру затвердження перспективних планів формування територій громад. Згідно з документом, перспективний план затверджує уряд за поданням обласних державних адміністрацій (раніше план спочатку розглядали в облраді і тільки потім скеровували в Кабмін). Окрім того, у законі написано, що об'єднання громад надалі відбуватиметься виключно за перспективними планами.

Далі, згідно із законом №562-IX, Кабмін має визначити адміністративні центри територіальних громад та їхні території й подати у Верховну Раду законопроєкти про ліквідацію та утворення районів, повідомляють на офіційному сайті, присвяченому децентралізації. Такий законопроєкт уже подали під №3650, і його схвалив профільний комітет. У тексті законопроєкту зазначено, що в Київській області, зокрема, утворюють Бучацький район із центром у Бучі. На голосування в сесійну залу документа ще не виносили.