Політолог Сазонов: ДТЕК купує у росіян два обленерго. Це позитив, тому що контроль буде в української компанії, а не в російської

Кирило Сазонов: Вони йдуть, купують наші – будуть українці контролювати
Фото: Кирилл Сазонов / Facebook

Коли Росія контролює низку обленерго в Україні, вона може спровокувати вимкнення, оскільки має оперативний контроль, заявив політолог і журналіст Кирило Сазонов.

Перехід контролю в українській енергетиці від російських компаній до українських важливий для енергетичної безпеки країни, оскільки сьогодні Росія – це країна-агресор, заявив у коментарі "Українським новинам" політолог і журналіст Кирило Сазонов.

"І коли я знаю, що Росія контролює ряд обленерго в Україні, це трошки тривожно. Тобто можна спровокувати відключення, можна влаштувати все, що завгодно, якщо у тебе є оперативний контроль. Тобто зараз два обленерго, "Одеса" і "Київ", купує ДТЕК у росіян. Це позитив, тому що все ж таки буде контроль в української компанії, а не в російської", – переконаний він.

25 квітня Антимонопольний комітет України більшістю голосів дозволив групі ДТЕК українського бізнесмена Ріната Ахметова придбати "Київобленерго" та "Одесаобленерго". Повідомлення про це регулятор опублікував на своєму офіційному сайті. Сазонов вважає, що в зоні ризику були саме Одеська та Київська області.

"Зараз Антимонопольний комітет України дав згоду на покупку ДТЕК цих компаній. Росіяни теж не дуже хочуть, мабуть, залишатися в Україні, і слава богу. У них свій бізнес, своя країна, у нас свій і своя країна. Усе добре. Вони йдуть, купують наші – будуть українці контролювати", – підкреслив політолог.

Голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв підкреслював, що ДТЕК купує тільки електричні мережі, а не компанії-постачальники, і монополізації ринку у цьому разі не відбувається.

Компанії "Київобленерго" та "Одесаобленерго" є операторами системи розподілу в Одеській і Київській областях і не займаються постачанням електроенергії. Надаючи дозвіл на концентрацію, АМКУ поклав на ДТЕК низку зобов'язань, які покликані усунути можливий вплив на суміжні ринки – постачання та виробництво електроенергії.