Політологиня Соколовська заявила, що "Укрпошта" в умовах пандемії намагається створити і підім'яти під себе ринок доставляння ліків

Яніна Соколовська: "Укрпошта" знову стане супер-пупер монополістом, який знищуватиме все навколо
Фото: obozrevatel.com

"Укрпошта" стала "знищувачем" української друкованої преси, оскільки її тарифи на доставляння преси та монополізм у цьому сегменті призвели до закриття друкованих видань, а тепер компанія хоче одержати монополію на доставляння ліків, заявила журналістка і політична експертка Яніна Соколовська.

Якщо Кабмін дозволить компанії "Укрпошта" доставляти куплені в інтернеті ліки, то вона може не впоратися з обсягами і необґрунтовано завищити тарифи, заявила в коментарі "КП в Україні" політична експертка і журналістка Яніна Соколовська.

"Ми бачимо, що з цієї ситуації намагається "виварити" своє "Укрпошта". Хоча це й без того дуже дивна організація, яка своїми діями викликає масу запитань. Фактично "Укрпошта" стала знищувачем української друкованої преси, оскільки саме її тарифи на доставляння преси та монополізм у цьому сегменті призвели до закриття друкованих видань. Виходить, що, з одного боку, заяви прем'єра про переговори із МВФ, пошук додаткових коштів на боротьбу з інфекцією у підсумку впираються в непродумані особисті дії деяких членів Кабміну, які поводяться, м'яко кажучи, дивно – не з міркувань спільної справи, а, швидше, особистого зиску та піару. У підсумку, "Укрпошта" знову стане супер-пупер монополістом, який знищуватиме все навколо. Як показує приклад знищення друкованих ЗМІ, "Укрпошта" не торгується, висмоктуючи для себе максимальну вигоду зі своєї монополії", – сказала Соколовська.

Вона вважає, що "Укрпошта" в умовах пандемії намагається "створити і підім'яти під себе дуже привабливий ринок", тому прем'єр-міністр Денис Шмигаль має припинити лобістські дії "певних міністрів".

"В Україні, як завжди, склалася парадоксальна ситуація, коли міністри – це одна історія, а уряд – історія інша. Якщо особисто до Шмигаля як технократа претензій немає, дії окремих міністрів не витримують жодної критики. Міністр охорони здоров'я і міністр внутрішніх справ реально вийшли з берегів і коять, що хочуть. [Глава МВС Арсен] Аваков лякає українців такими заходами, яких не може бути навіть у ситуації НС. [Міністр охорони здоров'я України Ілля] Ємець узагалі заявив, що всі пенсіонери помруть. А тепер ось ця історія з доставлянням ліків "Укрпоштою". Сподіваюся, що прем'єр цього просто не дозволить", – заявила політологиня.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. 21 березня Всесвітня організація охорони здоров'я повідомила, що у світі розробляють не менше ніж 20 вакцин від COVID-19.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса станом на 23 березня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 340 тис., померло 14 765 осіб. В Україні станом на 23 березня підтверджено 73 випадки зараження коронавірусом. Три людини померли, одну вилікували.

Карантин і обмежувальні заходи в Україні триватимуть щонайменше до 3 квітня. 17 березня Верховна Рада ухвалила кілька законів, спрямованих на мінімізацію негативних наслідків карантину.