Політтехнологиня Одарченко: Безумовно, на час проведення розслідування Єрмак повинен бути відсторонений

Катерина Одарченко: Нагадаю, що чомусь саме Андрій Єрмак одноосібно приймає рішення щодо зовнішньої політики України
Фото: Катерина Одарченко / Facebook

Доти, доки звинувачення в торгівлі посадами не спростували, перебування Андрія Єрмака на посаді глави Офісу президента України кидатиме тінь на всю управлінську вертикаль і безпосередньо главу держави Володимира Зеленського, вважає політтехнологиня SIC Group Ukrainе Катерина Одарченко.

Скандал із відеозаписами брата глави Офісу президента Андрія Єрмака виявився значно гучнішим, ніж повідомлення про стан справ щодо приборкання в Україні епідемії коронавірусу, заявила у своєму блозі на сайті LIGA.net політтехнологиня SIC Group Ukrainе Катерина Одарченко.

"Ці відеозаписи зроблені прихованою камерою і навряд чи можуть бути доказами в суді, але незважаючи на це, цілком очевидно, що такий гучний політичний скандал із братами Єрмаками має всі ознаки послідовної серії кримінальних корупційних дій. Продаж державних посад, та ще й у складі організованої групи – дуже серйозний злочин. Після цього фігура Андрія Єрмака у статусі глави президентського офісу відразу стає контроверсійною, його токсична репутація безпосередньо впливатиме на рівень довіри до президента України Володимира Зеленського", – написала вона.

Експертка зазначила, що якщо на державні посади високого рівня беруть людей без необхідної управлінської культури та професійної підготовки, то їм нема звідки взяти компетенції й державну позицію.

"На основі чого вони можуть сформувати цінності служіння суспільству та повагу до людей? Відповідь цілком очевидна – чудес не буває. Якщо людина все життя займається якимись "схемами", то так і буде цим займатися надалі. Якщо вона не мала відношення до державного управління, то за пів року не навчиться цього непростого фаху. Називаються різні суми таких оборудок із продажу посад братами Єрмаками – від тисяч доларів і до 45 млн доларів. Тобто в будь-якому випадку йдеться про зловживання службовим становищем та наявність корупційної складової в діяльності вищої посадової особи держави. Це дуже серйозні звинувачення, які просто замовчати або не звернути на них увагу неможливо", – заявила Одарченко.

Зеленський має публічно прокоментувати те, що відбувається, переконана вона.

"Зробити вигляд, що нічого не відбувається, означає взяти частину відповідальності за діяльність Андрія Єрмака на себе. Президент повинен заохочувати правоохоронні органи працювати в рамках закону, і щоб ні в кого не склалося враження, що глава держави збирається покривати своїх підлеглих від кримінального переслідування. Як ми знаємо, у багатьох країнах Африки та Азії панують диктатури, де високі посади займають родичі та знайомі глав держав. Результат такої кадрової політики відомий – війни, голод, порушення прав людини, продаж основних активів країни, виведення коштів за кордон. Нічого не нагадує?" – написала політтехнологиня.

Вона підкреслила, що за фактом таких серйозних звинувачень має бути проведено неупереджене, повне і гласне розслідування.

"Нагадаю, що чомусь саме Андрій Єрмак одноосібно приймає рішення щодо зовнішньої політики України та визначає концепцію перемовин із Росією щодо врегулювання військового конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Це і створення консультативної ради із представниками ОРДЛО, і заперечення того факту, що Росія є агресором, а не лише посередником з урегулювання. Усе це завдяки домовленостям із заступником керівника адміністрації президента РФ Володимира Путіна – Дмитром Козаком. Безумовно, на час проведення розслідування Андрій Єрмак повинен бути відсторонений від виконання своїх обов'язків глави Офісу президента України. По-перше, це необхідно, щоб повністю виключити чинник можливого впливу на слідство. Другим не менш важливим чинником є те, що доти, доки факти, наведені народним депутатом Гео Леросом, не спростовані, перебування Андрія Єрмака на посаді кидатиме тінь на всю управлінську вертикаль і безпосередньо Володимира Зеленського", – вважає Одарченко.

Народний депутат від "Слуги народу" Гео Лерос 29 березня виклав у Facebook 11 відеофрагментів, на яких брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис нібито обговорює питання призначення на різні державні посади. Записи датовано серпнем – жовтнем 2019 року, коли Андрій Єрмак ще обіймав посаду помічника глави держави.

Проєкт "Схеми" стверджує, що записи в серпні – жовтні 2019 року робив житель Харкова Дмитро Штанько.

Єрмак пригрозив Леросу розслідуванням. Його брат назвав записи "нарізкою" і справою рук шахраїв.