Полковника ЗСУ Ноздрачова після заяви про "реінтеграцію" з росіянами і бойовиками понизили в посаді

Після інциденту Ноздрачов сказав, що його заява не відображає того, що він хотів донести
Фото: UATV Russian / YouTube

Військова служба правопорядку у Збройних силах України завершила службове розслідування стосовно начальника управління цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ полковника Олексія Ноздрачова, який у грудні 2019 року висловився про ймовірну швидку "реінтеграцію" українських військових із російськими військовими та бойовиками.

Унаслідок службового розслідування щодо начальника управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України полковника Олексія Ноздрачова, який у грудні 2019 року висловився про ймовірну швидку "реінтеграцію" українських військових із російськими військовими і бойовиками, його понизили в посаді. Про це 16 січня на своїй сторінці у Facebook повідомила Військова служба правопорядку у ЗСУ.

"У ході розслідування військовослужбовець надав вичерпні пояснення та, зокрема, пройшов ретельну процедуру опитування з використанням поліграфа. Обставини та умови події також були всебічно вивчені фахівцями військової контррозвідки Служби безпеки України. Під час розслідування встановлено, що стороннього впливу на полковника Олексія Ноздрачова не було. Водночас офіцер грубо порушив вимоги нормативно-правових актів, що регламентують діяльність військових посадових осіб", – ідеться в повідомленні.

У службі зазначили, що подальше проходження служби військовослужбовцем не буде пов'язано з керівництвом підрозділом цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ.

12 грудня під час круглого столу на тему "Національна стійкість: нові підходи у вирішенні старих проблем" Ноздрачов заявив, що українські й російські військові й навіть бойовики "ДНР" і "ЛНР" здатні швидко "реінтегруватися".

"Я вас хочу запевнити, що військовий і військовий росіянин, які проти нас воювали і продовжують воювати, і навіть ті військові, які є у формуваннях Донецької та Луганської областей, якщо політичне рішення буде прийнято й імплементовано, – вони реінтегруються дуже швидко. Тому що все-таки, окрім національної ідеї, існують і військові традиції", – заявив Ноздрачов.

У Генеральному штабі ЗСУ заявили, що Ноздрачов не мав повноважень оприлюднювати будь-які заяви, які виходять за межі його службових обов'язків. Начальник Генштабу Руслан Хомчак призначив службове розслідування.

Ноздрачов попросив вибачення за свої слова і сказав, що його заява не відображає того, що він хотів донести.